Svijet

Evropska unija potpuno ukida roming

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima znatno je pojeftinilo od subote 30. aprila u cijeloj EU, što je posljednje sniženje cijena prije konačnog ukidanja naknada za roming u okviru evropskog bloka 15. juna naredne godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži dodavaće se od 30. aprila u evropskom inostranstvu 0,05 evra po minuti za odlazne pozive, 0,02 evra za SMS poruku i 0,05 evra bez PDV-a za jedan megabajt potrošenih internet podataka. To znači da će cijene rominga u EU za odlazne pozive i poruke pasti na četvrtinu sadašnje cijene, a za internet podatke na trećinu sadašnje cijene. Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri više neće moći da usporavaju, ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primjer za sprečavanje sajber napada.

Prema dogovoru evropskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roming potpuno se ukidaju u cijeloj Uniji, što znači da će građani moći da koriste mobilne uređaje bilo gdje u EU po istoj cijeni koju plaćaju kod kuće. To ipak ne znači da će moći stalno da se koristi strani broj kako bi se smanjili troškovi. Na primjer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u članici EU gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

Izvor: Nezavisne 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog