Redakcijski komentar

Da li je RS referendumom poklonila Brčko Federaciji BiH?

Mnogi političari, pogotovo oni iz Brčko distrikta, ali i običan narod zajedno sa njima, pitali su se zašto na referendumu o Danu Republike Srpske nisu mogli da glasaju u Brčkom, nego su za to morali da idu u susjedne opštine.

Lider opozicije Mladen Bosić tako je izjavljivao da se građanima Brčkog trebalo da se obezbijedi izlazak na referendum i da je „loše što Srbi iz Distrikta Brčko nisu kao ostali“. 

Mnogi su se i pitali kako je Narodna skupština RS ignorisala apel visokog predstavnika i OHR-a kada je riječ o referendumu na nivou Republike, ali je uvažila sugestiju supervizora za Brčko da se referendum ne održi na toj teritoriji. 

Razlog leži u arbitražnoj odluci iz 1999. godine, kojom je Brčko proglašeno Distriktom (prethodno je pripadalo isključivo teritoriji RS, ali je još u Dejtonskom sporazumu dogovoreno da će se ići na međunarodnu arbitražu). Kasnije je odlučeno da će Brčko biti sastavni dio oba entiteta.

Međutim, to nije sve. U arbitražnoj odluci stoji i jedna veoma bitna stvar, koju naši političari, makar u javnom prostoru, često zaboravljaju, ali smo bili svjedoci da su institucije RS u ovom slučaju bile veoma oprezne. Naime, u toj odluci (IX, 68) eksplicitno stoji: „Ne ograničavajući opšti karakter gore navedenog, modifikacija konačne odluke od strane Tribunala može obuhvatiti odredbe kojima se teritorija Distrikta u potpunosti prebacuje iz onog entiteta koji se ne pridržava odluke i stavlja pod isključivu kontrolu drugog entiteta.“

Ovo u principu znači da, u skladu sa ostatkom odluke, Arbitražni tribunal za Brčko još ima ovlašćenja da distrikt dodijeli nekom od entiteta u slučaju težih nepoštovanja uslova utvrđenih odlukom, bez obzira na to o kom se entitetu radi. Kako se međunarodna zajednica i evropski pravni stručnjaci slažu da se referendumom u RS prekršio Ustav BiH, jasno je da bi se i referendum u Brčkom isto tako tumačio, što bi odgovaralo ovoj formulaciji „težih nepoštovanja uslova utvrđenih odlukom“. To dalje dovodi do zaključka da bi konačna arbitražna odluka bila da Distrikt Brčko u potpunosti pripadne FBiH, a Srpska bi tako izgubila teritorijalni kontinuitet. 

Paradoksalno ili ne, glasovima SNSD-a je distrikt uvršten u Ustav BiH i i ovom promjenom je prihvaćeno ubacivanje arbitražne odluke u Ustav BiH. 

Sve u svemu, zaključak je sljedeći: Da se referendum sproveo u Brčkom (i da nijedna domaća zvanična institucija nije reagovala), to bi se doživljavalo kao teža povreda prava i Brčko bi pripalo Federaciji. 

Upravo iz ovog razloga nameće se još jedno pitanje: Kako predsjednik Republike Srpske može najavljivati referendum o otcjepljenju Srpske, kada nije u stanju sprovesti referendum u Brčko distriktu? Da zaista ima političku moć, građani Brčkog bi, bez imalo straha, izašli na održani referendum. 

Ovako je to miljama daleko... 

Redakcijski komentar

 

 

 

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog