Tema nedelje

Skupština Srpske o zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici u Banjaluci razmatra informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, danas samo Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnja sjednica sazvana u najboljim namjerama i da se očekuje jedinstvo Srpske u svom odgovoru.

“Današnja sjednica sazvana je sa najboljom namjerom, a to je da će narodni poslanici donijeti odluku isključivo u interesu RS. Poruke prije sjednice koje su dolazile iz različitih partija pozivale su na jedinstvo. I ja pozivam na jedinstvo. RS je za mene iznad svake partije, pojedinca i privilegije”, istakao je on.

“Naš prvi zaključak mora da bude definicija NS RS kao jedinog mjesta za donošenja odluka. Ovaj zahtjev je najbrutalniji udar na institucije BiH, jer je jedan član predsjedništva napustio instituciju odlučivanja i otišao u Vijećnicu. To mi liči na politike “100 posto BiH”, Butmirski proces, reformu policije itd. Ipak, ne smije se steći utisak da mi branimo BiH. Mi branimo procese”, eksplicitan je Dodik.

Jedan od zaključaka koje je Dodik predložio je da Savjet ministara BiH donese akte o aktiviranju mehanizma koordinacije BiH, zatim da se donesu akti o dovođenju domaćih ljudi u Ustavni sud BiH.  Dodik je takođe pričao o izmjenama Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i zaključku o ukidanju visokog predstavnika.

Nakon Dodikovog obraćanja, šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke u parlamentu Srpske Vukota Govedarica zatražio je kratku pauzu radi usaglašavanja kolegijuma.

Potom se član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio NS RS i ustvrdio da je još polovinom prošle godine naslutio ovakav razvoj događaja, pa se tada pismenim putem obratio sudu. 

“Svjestan činjenice da postoji mogućnost manipulacije ranijim odlukama, početkom juna 2016. sam poslao pismo Međunarodnom sudu pravde u kojem sam naveo da bi bilo kakvo podnešenje zahtjeva bez podrške predsjedništva bilo ilegalno, jer se o njemu (zahtjevu) mora izjasniti ključni organ zemlje. Svako drugo ponašanje bilo bi privatizacija i zloupotreba institucija BiH”, kazao je Ivanić.

On je istakao i da je podnošenje zahtjeva od tzv. agenta BiH pred sudom ilegalno, jer je mandat Softića istekao 2007. 

“Pismom sam želio preduprijediti svaki pokušaj manipulacije pozicijom BiH. Moji saradnici i ja smo bili u komunikaciji sa sudom, a u tim razgovorima mi je potvrđeno da je svaki novi zahtjev za revizijom bio tretiran kao novi slučaj, što jasno pokazuje da agent Softić više nema mandat”, objasnio je Ivanić. 

Ivanić je uvjeravao i da će ovo podnošenje zahtjeva pasti u prvom koraku, što je, kako kaže, potvrdilo i dobijeno pismo Međunarodnog suda pravde. 

"Paralelizam u radu i zaštita institucija treba da budu u fokusu današnje sjednice", zaključio je Ivanić.

Sljedeći se obratio bivši predsjednik SDS-a i član rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, koji je, kako je rekao, želio da skrene pažnju na nekoliko činjenica.

"Prvo, Srbi iz Predstavničkog doma su se složili da zatraže odlaganje sjednice ovog doma kada su dobili informaciju da je narušen ustav BiH, da je urađen svojevrsni državni udar, kada je Bakir Izetbegović samostalno donio odluku koja je morala da prođe kroz instituciju kolektivnog šefa države.To je nedopustivo i zato se ovdje se postavlja i pitanje šta je Srbima i Republici Srpskoj Dejtonski mirovni sporazum", upitao je Bosić.

On je naglasio da je mnogo onih koji bi željeli da Dejton bude srušen, jer on daje mehanizme zaštite Srbima u RS i BiH. 

"Treba da iskoristimo ono što nam pružaju institucije BiH. Nije nikakva tajna da hrvatski politički establišment želi prekompoziciju i teritorije i organizacije vlasti u BiH. Međutim, oni nikada nisu napuštali ove institucije, negosu uvijek željeli više od tih institucija. Prije nego donese bilo kakvu odluku, NS RS treba da obrati pažnju na to", smatra Bosić. 

On je apelovao na sve političke predstavnike da nastupe jedinstveno, da se usaglase i dogovore.

Poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić rekao je da je pravno tumačenje Mladena Ivanića ustvari pravno neutemeljeno i pozvao Ivanića da štiti zemlju na čijem čelu se nalazi, a ne zemlju koja je, po njegovom mišljenju, učestvovala u genocidu.

Predstavnici Koalicije "Domovina"  rekli su da će prisustvovati samo dijelu posebne sjednice kako bi obrazložili svoje stavove.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bez odluke Predsjedništva BiH.

Piše: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog