Vijesti

Ovogodišnji Interfaith Peace Evening okupio vjerske lidere iz čitavog svijeta (FOTO)

Organizacije Youth for Peace i United Religion Initiative organizovale su Interfaith Peace Evening u Sarajevu i ovaj događaj je okupio preko 200 vjerskih lidera, međureligijskih aktivista, zagovarača izgradnje mira.

Ovaj događaj je organizovan u sklopu URI Global Leadership Gathering-a koji se od 10. do 15. septembra održao u Sarajevu.

Izvršni direktor URI-ja Viktor Kazanjin rekao je da je Sarajevo kroz istoriju bilo susret razlitičih ljudi iz različitih tradicija i kultura i raznih vjerskih zajednica.

„Zahvaljujući organizacijama kao što su Youth for Peace kao i mnogim drugim osobama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine, danas Sarajevo opet postaje zajednica suživota i svetionik nade za sve nas. Sarajevo pokazuje kako možemo biti jedno u našim različitostima“, istakao je Kazanjin.

Ove godine je Sarajevo izabrano za mjesto održavanja ovog velikog događaja zahvaljujući organizaciji Youth for Peace koja je u URI-jevom krugu saradnika.
Projekt koordinator Youth for Peace Samira Fatma Baručija istakla je da je jako ponosna što je ove godine organizacija Youth for Peace domaćin ovako velike manifestacije.

 

„Danas imamo ljude iz čitavog svijeta koji su došli u Sarajevo, prešli veliki put kako bi odali počast našoj historiji i baš sa ovog mjesta govorili o značaju mira i važnosti rada sa mladim ljudima“, rekla je Baručija.

U sklopu petodnevne manifestacije, učesnici su obilazili vjerske objekte Sarajeva, a posjetili su takođe i Hercegovinu i naučili nešto novo o BiH.

Youth for Peace dobio nagradu od URI-ja

 

Zahvaljujući predanom i uspješnom radu, Youth for Peace je organizacija koja je prepoznata i u svijetu. U sklopu ovog eventa, organizacija United Religion Initiative i njen izvršni direktor Viktor Kazanjin uručili su nagradu URI-ja pod nazivom „William K.Bowes Award“ organizaciji Youth for Peace za njihov aktivan angažman u URI mreži koju čine 889 organizacija širom svijeta. Ovu nagradu primio je predsjednik Youth for Peace-a Daniel Eror.

 Autor: Milan Ilić

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog