Tviterizacija RS

Tvit dana (FOTO)

Za današnji tvit dana zaslužan je @Vojvoda7 koji je objavio fotografiju Vojvode Radomira Putnika u tada najuticajnijem francuskom listu "J'ai vu"

 

 

 

Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, bio je srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Vojničko zvanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Poslije mnogih prekomandi i napredovanja u službi, 1903. godine postavljen je za načelnika Glavnog đeneralštaba.

Tvorac je moderne srpske vojske - u okviru školovanja i obuke oficira uveo je rješavanje taktičkih zadataka, vojsku je osavremenio novim naoružanjem i na ključna mjesta postavio talentovane oficire.

Od 1912. do 1916. godine nalazio se na položaju načelnika Vrhovne komande. Poslije Kumanovske bitke 1912. godine postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode. Sa grčkog ostrva Krf 1916. godine otišao je na liječenje u Nicu, u Francuskoj, gdje je i preminuo 17. maja 1917. godine.

 

 Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog