Banja Luka

Ivan Rašković: Banjaluci potreban kongresni centar i koncertna dvorana

Banjaluka ima potencijal da dobije moderan kongresni centar, a uzimajući u obzir i potrebu za pozorišnom i koncertnom dvoranom, najbolje rješenje je multifunkcionalan objekat u kojem će biti smještena sva tri sadržaja.

Rekao je u intervjuu za Glas Srpske gradski arhitekta Ivan Rašković, koji je istakao da će izgled ovog reprezentativnog objekta biti definisan putem konkursa koji bi, ako sve bude išlo po planu mogao biti raspisan ove godine.

Rašković je rekao da je većina projekata na kojima trenutno radi isključivo prijedlozi gradonačelnika Banjaluke i Gradske uprave. 

„Gradnja kongresnog centra se nadovezala na ideju gradonačelnika u vezi sa osmišljavanjem koncertne i pozorišne dvorane. Razmišljamo da bude napravljen multifunkcionalan objekat koji bi imao sva ta tri sadržaja. Ideja bi bila da se to gradi na jednom od slobodnih prostora u blizini zgrade Vlade RS i Gradskog stadiona. Tu je i gradnja Zelenog mosta, čija je osnovna koncepcija prihvaćena, a sada se radi na dizajnerskim riješenjima ograde, osvjetljenja i drugo. U pripremi je sanacija krova Banskog dvora i tu će biti takođe mnogo posla“, rekao je Rašković.

Ono što je potrebno gradu, smatra Rašković, su prodavnice, ambulante, prostori za djecu, vrtići i igrališta, zatim prostori za stare u vidu dnevnih centara, sportski i kulturni sadržaji, čime bi se smanjila potreba ljudi da stalno dolaze u centar, te će se u rubnim dijelovima grada tako početi razvijati i lokalni život kako bi postali predgrađa koja imaju smisla.

Kao glavni problem u Banjaluci on vidi divlju gradnju, kao i nedostatak saobraćajnica i parking mjesta a pozitivna strana je zelenilo koje treba čuvati kao identitet Banjaluke.

Na pitanje dokle se došlo sa izradom urbanističkog plana, Rašković kaže da će se lično založiti da bar nacrt plana bude gotov do kraja ove godine.

„Do kraja februara ćemo raspisati tender za izbor firme koja će biti zadužena za izradu plana, a to je strateški dokument koji treba da definiše izgled i razvoj Banjaluke za narednih 20 godina. Založiću se da bar nacrt urbanističkog plana bude gotov i pred odbornicima Skupštine grada do kraja ove godine“, rekao je Rašković.

 
Izvor: glassrpske
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog