Kultura

"Zmijanjski vez" u Moskvi (FOTO)

Nakon promocije izložbe "Zmijanski vez - svjetsko kulturno nasljeđe" po evropskim zemljama, gostovanje se nastavlja u Ruskoj Federaciji.

Izložba koju organizuje Muzej Republike Srpske a na čelu sa autorom Danijelom Đukanović, biće postavljena u muzejskom kompleksu, muzeju arhitetkure i pejzaža, Muzeju-rezervatu Kolomenskoje u periodu od 08.06. do 29.07. 2018. godine.

Ovoj izložbi prethodio je niz značajnih projekata i izložbi kojima je Zmijanjski vez promoviasn po evropskim zemljama. Prezentacija upisa Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu u Misiji Bosine i Hercegovine u Briselu, u maju 2015. godine, realizovana je uz podršku tadašnjeg amasadora Bosne i Hercegovine u Briselu gospodina Igora Davidovića, a izložba “Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe” autora Danijele Đukanović, muzejske savjetnice Muzeja RS, realizovana pod pokroviteljstvom Predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske gospodina Nedeljka Čubrilovića, prikazana je u avgustu 2015. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Od oktobra 2015. godine do marta 2016. izložba je gostovala i u Etnografskom muzeju u Beogradu, a u okviru Kulturnog programa Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu, svečano je otvorena u Muzeju hleba, 11. maja 2018. godine.

Organizacija ovakve izložbe podrazumijeva kompleksan protokol, pa je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izložba dobila status diplomatske pošte.

Izuzetno značajna za nastavak međumuzejske i diplomatske saradnje, izložba sadrži eksponate kojima će se moskovskom građanstvu i širokoj publici prezentovati značaj ovog svjetskog naslijeđa. Stanovništvo u Ruskoj Federaciji uproznaće se ne samo sa prvim nematerijalnim kulturnim naslijeđem Republike Srpske koje je upisano na UNESKO-vu listu, nego i sa običajima i kulturom naroda, te kulturnim nasljeđem koje Muzej RS kao krovna institucija baštini su svome fundusu. Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera i biće predstavljena na najvišem stručnom i muzeološkom nivou. 

U toku izložbe biće realizovane i radionice Zmijanjskog veza koje je u saradnji sa autorom izložbe Danijelom Đukanović pripremila i vodi vezilja Sanja Bajić, autor popularne kolekcije rukotvorina - "Tragovi".

"Smatramo da upis Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu treba da bude promovisan na najvišem nivou i prezentovan svjetskoj kulturnoj javnosti. Obaveza države potpisnice UNESKO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa je da štiti, promoviše, prezentuje i finansijski podrži sve aktivnosti koji se odnose na upisani element." - objasnila je autor izložbe Danijela Đukanović. "Svake dvije godine, podnosimo izvještaj UNESKU- na koji način štitimo, promovišemo i prezentujemo upisani element. Pomoć naših diplomata u svijetu preko ambasada Bosne i Hercegovina i Predstavništva Republike Srpske je od izuzetnog značaja  u prezentovanju  kulturne baštine." - dodala je Đukanović.

 

Frontal
 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog