Svijet

Ruska privreda raste – procvat Sočija

“Forbs” ocjenjuje da se Rusija sada nalazi u fazi punog ekonomskog uspona i naglašava paradoks koji na Zapadu ne mogu da objasne – uprkos sankcijama i dugogodišnjem padu cijena nafte, ruska ekonomija raste.

Zahvaljujući međunarodnim događajima, kao što su Svjetsko prvenstvo u fudbalu i Zimska olimpijada u Sočiju, Rusija je definitivno postala privlačnija za ekonomske partnere sa Zapada, piše ekonomski analitičar časopisa “Forbs” Frenk Holms.

Koliko su investicije u Sočiju bile uspješne najbolje govori popularnost tog grada kod stranih turista koja ne prestaje.

Kada je riječ o Mundijalu, najviše koristi imaće hoteli i restorani, trgovine na malo, telekomunikacione firme i saobraćaj, a, prije svega, moskovski aerodromi.

Zahvaljujući njihovoj modernizaciji, broj turista će se tokom narednih godina samo povećavati, ocjenjuje autor teksta.

Rusija, koja je pošle godine izašla iz dvogodišnje recesije, izazvane padom cijena nafte i sankcijama uvedenim poslije dešavanja na Krimu, danas doživljava puni ekonomski uspon.

U prilog ovoj tezi, “Forbs” navodi rast ruskog bruto domaćeg proizvoda, smanjenje inflacije i nezaposlenosti, kao i pravac državne politike koji treba da obezbijedi dalji stabilan ekonomski razvoj.

Među takve mjere ubrojeno je i povećanje gornje granice za odlazak u penziju, čiji je cilj smanjenje opterećenja državnog budžeta, a sa druge strane povećanje penzija, prenosi “Ruska riječ”.

 

Izvor: Capital
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog