Tehnologija

Српска добија Национални центар за дигиталне идентитете

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић очекује да ће средином наредне године грађани Српске бити у могућности да добију дигитални цертификат, који ће им омогућити да брже и ефикасније обављају правне послове електронским путем.

Ријеч је процесу које ће се одвијати у неколико фаза, рекао је Рајчевић на Четвртој конферецији „Tech hosted by LANACO“, на којој је говорио о „Е-гавернменту и Квалификованом електронском потпису и његовој примјени“.

Већина министарстава, односно управних организација у Републици Срспкој је завршила прву фазу преласка с папирних евиденација у дигиталну форму, а друга фаза је омогућавање приступа тим регистрима.

„Агенција за информационо друштво Републике Српске је обавила активности на успостављању Националног центра за управљање дигиталним идентитетима. То ће бити прво квалификовано, цертификационо тијело не само у Српској, већ и у БиХ, које ће се бавити издавањем квалификованих дигиталних цертификата за сва правна и физичка лица у Републици Српској – појаснио је Рајчевић.

Финални резултат биће издавање квалификованих дигиталних цертификата.

„Тај цертификат ће се издавати на тзв. смарт картици, а уз који ће грађани бити у прилици да обављају све послове у електронском пословном и правном промету, што значи да ће моћи да ступе у правне послове електронским путем, али и да обављају све послове са системом електронске управе“, истакао је директор АИДРС.

У том случају грађани ће моћи да обављају све послове из своје куће, без потребе физичког доласка на шалтере у објектима за издавање, примјера ради, идентификационих образаца или приликом остваривања других обавеза према управних органима, односно током закључивања одређених уговора у електронском облику.

„То у пракси значи да ће двије физичке особе, које желе да ступе у уговорни однос, а налазе се у различитим удаљеним градовима, тај посао моћи да ураде „online“, што је највећи бенефит електронског пословно-правног промета, који ће се моћи обављати у Српској“, рекао је Срђан Рајчевић, те додао да се већ сад може рећи да ће се примјеном електронског система обављања послова доћи до великих уштеда.

Биће избачена папирна форма докумената, неће бити потребе за непотребним административним процедурама на које су наши грађани до сада навикли… Систем електронске управе бити транспарентан, ефикасан и брз.

 

Извор: Фена
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog