Tehnologija

Kineska sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca

Kineska sonda "Čange-4" sletjela je na tamnu stranu Mjeseca, nakon što je lansirana iz centra Sičang, na jugozapadu Kine, javila je kineska centralna televizija.

Sonda se spustila i poslala fotografiju satelitu "Ćekiao", koji će prenositi komunikacioni signal kontroli misije na Zemlji sa dalje strane Mjeseca. 

Dalja hemisfera Mjeseca, poznata i kao "tamna strana", nikada nije vidljiva sa Zemlje i nije istražena iako je snimljena 1959. godine, javio je AFP. 

Sonda je lansirana 8. decembra, a ušla je u lunarnu orbitu 12. decembra. Ovo je prvo mekano slijetanje na tamnoj strani Mjeseca. 

Rover "Čange-4" nosi šest eksperimenata iz Kine i inostranstva, uključujući niskofrekventne astronomske eksperimente, kako bi se iskoristila prednost nepostojanja interferencija na daljoj strani Zemljinog satelita. 

Sonda će obaviti i mineralne i radijacijske testove, saopštila je Kineska nacionalna administracija za svemir. 

Tokom lunarne noći, koja traje 14 zemaljskih dana, temperatura pada na minus 173 stepena Celzijusova, a za vrijeme lunarnog dana, koji takođe traje 14 zemaljskih dana, temperatura raste na 127 stepeni Celzijusovih.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog