Korupcija u BiH

Dvorište škole pretvoreno u parking za kupce supermarketa

Ekipa „frontala“ se u nekoliko navrata uvjerila u to da je dvorište lauške osnovne škole zaista pretvoreno u parking-zonu za kupce obližnjeg supermarketa.

Mjesecima gledam kako automobili ulaze u školsko dvorište. Tokom velikog odmora ili na kraju smjena. To nisu roditelji koji dolaze po djecu, to su kupci koji u dvorištu škole ostavljaju automobile, a onda odlaze u supermarket koji se nalazi preko puta. Vraćaju se sa kesama ili kolicima i brzo odlaze.


Dnevno kroz dvorište prođe desetine, nekad i stotine automobila. Djeca, pogotovo niži razredi na to ne obraćaju pažnju. pokušala sam da ukažem na to da dvorište škole ne može i ne smije da se koristi kao parking, ali niko ne želi da čuje za to. Samo roditelji vide da su djeca ugrožena. Valjda se neće morati desiti najgore da bi se neko prizvao pameti. 

Ovako počinje priču Dragana K, majka desetogodišnje učenice osnovne škole „Sveti Sava“ u banjalučkom naselju Lauš. Dragana kaže da proteklih mjeseci zove i traži sastanke sa svima u nadi da će tako ukazati na, kako ističe, veliku opasnost koja prijeti učenicima ove škole, ali niko ne želi da je sasluša. 

- Svakog dana stojim sa roditeljima i gledam kako automobili pristižu u dvorište škole, baš pred onaj dio odakle učenici izlaze na kraju smjene. Ljudi tu parkiraju, a onda odlaze u supermarket koji se nalazi bukvalno preko puta škole. Pokušali smo da objasnimo da školsko dvorište nije za to i da imaju parking iznad supermarketa, ali niko ne želi da nam pomogne - kazala je Dragana K. 


U školi su joj, dodaje, rekli da će oko trotoara i ulaza u školu biti postavljeni stubovi, ali su naglasili da se to neće desiti do kraja ove školske godine. Policija, ističe Dragana, šalje patrolu ili pojedince koji ne rade svoj posao. 

- Ili ne vide šta se dešava ili ne žele da vide. U prosvjetnoj inspekciji su me uputili na Ministarstvo prosvjete i kulture, u resor za osnovno obrazovanje, ali niko nije odgovarao na moja pitanja. Zvala sam MZ Lauš. Bezuspješno. Bila sam u školi, direktora nema. Ne javlja se na telefon. Zamjenica direktora mi je rekla da oni mogu da postave još jednu žardinjeru. I to je sve - kazala je Dragana K. 

I Dragana Stanić, majka učenice četvrtog razreda, kaže da mjesecima govori o ovom problemu, ali da niko ne sluša. 

- Lauška škola je jedna od najbrojnijih u Banjoj Luci. Prvi problem smo imali prije nekoliko godina kada je u neposrednoj blizini škole podignuta benzinska stanica iako je to protiv propisa. Nakon toga je došao supermarket i oni koji dvorište škole koriste kao parking. Djeca trče. Ne gledaju, baš kao ni vozači - kazala je Dragana Stanić. 

Ona ističe da vozači ne paze na djecu i da niko ne kontroliše brojne prekršaje koji se dešavaju u školskom dvorištu. Stanić dodaje da dvorište ne može biti parking i da ne postoji nijedno jedino mjesto u školskom dvorištu koje je označeno kao parking-zona. 

- Pojedini čak i parkiraju iza stubova, u prostoru dvorišta koji se nalazi pred samim ulazom u školu. I to nikome ne smeta osim roditeljima. Penju se automobilima na svaki kvadratni metar školskog dvorišta, a niko ne pazi na djecu. Nije mi jasno ko je to dozvolio. Ili škola o tome ništa ne zna ili se uprava škole „dogovorila“ sa vlasnicima supermarketa. I jedno i drugo je poražavajuće - kazala je Stanić. 


Ekipa „frontala“ se u nekoliko navrata uvjerila u to da je dvorište lauške osnovne škole uistinu pretvoreno u parking-zonu za kupce obližnjeg supermarketa, o čemu svjedoče i brojne fotografije. Veliborka Šutilović u školu prati dvije kćerke. 

- Nebrojeno puta smo se svađali sa vozačima. Pogotovo kada je smjena gotovoa i kada učitelji i učiteljice puštaju učenike napolje. Nervozni vozači ne mogu da sačekaju da djeca izađu i da dvorište ostane prazno. Oni bukvalno voze kroz špalir djece. Iz dana u dan je tako. Trube i svađaju se. Oni ne bi smjeli ni u kojem slučaju biti tu, a ponašaju se kao da njima smetaju djeca zato što ne mogu brzo doći i otići iz kupovine - istakla je Šutilović. 

U Inspektoratu Republike Srpske ističu da im se niko nije obraćao povodom ovog slučaja. 

- Nije nam poznato da li se dvorište škole koristi kao parking od strane neodgovornih pojedinaca koji su na taj način riješili vlastiti problem parkiranja vozila ili je riječ o eventualnom izdavanju prostora od strane same škole - kažu u Inspektoratu.

Ukoliko je, navode u uvoj instituciji, riječ o neodgovornim pojedincima koji uzurpiraju školsko dvorište, direktor škole obavezan je da neovlašćeno korišćenje školske imovine prijavi službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

- Uputstvom o izdavanju i načinu plaćanja školskog prostora definisano je da škola može iznajmljivati fiskulturne sale i sportske terene, učionički prostor, školske kabinete, holove, te kancelarije koje se ne koriste. Iz toga proizilazi da propisima nije predviđeno iznajmljivanje ili izdavanje školskog dvorišta - kažu u Inspektoratu Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić kaže da mu je poznato da se dvorište lauške škole koristi kao parking i ističe da je to nedopustivo. 

- Nekoliko puta sam bio u školi „Sveti Sava“, koja je ujedno i najveća osnovna banjalučka škola, i vidio sam da je školsko dvorište zatrpano automobilima. Sigurno je da školsko dvorište nije parking. Tu se igraju djeca od pet, sedam ili devet godina i njihova bezbjednost mora biti na prvom mjestu. Propisi kažu da to nije dozvoljeno i o tome nema šta da se priča. Ne daj bože da neko strada - istakao je Gnjatić. 


Direktor osnovne škole „Sveti Sava“ Miroslav Popržen kaže da taj problem postoji godinama i da za sada ne može da se riješi. 

- Borim se od prvog dana protiv toga. Prvo smo probali zakljuučati ogradu, ali su se onda bunili roditelji koji vode djecu u vrtić. Ulica u kojoj se nalazi škola predstavlja „usko grlo“ na Laušu. Mali prostor, a velike gužve. Da stvar bude gora - nema dovoljno parkinga - kazao je Popržen. 

On dodaje da je u nekoliko navrata zvao policiju i tražio da „pauk“ odnese parkirane automobile, ali nije bilo odgovora. Stavili su svojevremeno upozorenje da u dvorištu mogu parkirati samo radnici škole, ali to nije bilo dovoljno. 

- Ne možemo kontrolisati da li je neko kupac u supermarketu ili ne. Planiramo da zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja napravimo rampu na daljinsko upravljanje. To bi riješili problem. Policija je riješila parkiranje na trotoaru u blizini škole i to je sve - kazao je Poprežn. 

Odgovore iz Ministarstvca prosvjete i kulture Republike Srpske nismo dobili. 

Mnogi roditelji izražavaju sumnju da neko naplaćuje korištenje parking prostora, odnosno nereagovanje nadležnih u školi godinama da  se parking škole zaštiti i da se bezbjednost djece ne ugrožava.

Molimo čitaoce portala da nam se jave na redakcijski mejl (redakcija@frontal.ba) ukoliko znaju za slične priče.

 

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

 

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog