Zanimljivosti

Najviša građevina u Njemačkoj berlinski TV toranj slavi 50. rođendan (FOTO)

Prvih dana je služio stanovnicima Berlina kao sredstvo za provokaciju, onda je predstavljao jedinstvo Njemačke, a ovih dana slavi 50. rođendan.

Ovaj prepoznatljivi TV toranj već 50 godina stoji na trgu Aleksanderplac, a i danas je najviša građevina u Njemačkoj. Toranj je nekada nosio naziv “Tele kafe“, a danas se moderno zove “Sfera“(Sphere). Na otvaranju je služena supa od kornjače, francuska kafa i sovjetska votka, prava gastronomska poslastica Istočne Njemačke.


Ipak, glavni razlog dolaženja na otvaranje 1969. godine bilo je to "čudo tehnike" usred Berlina. TV toranj je pružao prelijep pogled na grad sa visine od 207 metara, a to čini i danas. Jedna od rijetkih razlika danas je ta što posjetioci restorana, koji se nalazi na vrhu, mogu da se "voze“ više krugova, a za jedan je potrebno sat vremena.

Štafan Fogel, šef odjeljenja za prijem gostiju, oduševljeno priča kako se nekad odatle pružao pogled prema Zapadnom Berlinu. On lično nije u tome mogao da uživa jer ima samo 31 godinu, ali mu je, kaže, čast što radi na ovakvom istorijskom mestu.


Danas je potrebna mašta da bi se prepoznala nekadašnja trasa Berlinskog zida.

"Sve donedavno mogla je da se vidi praznina, ali sada je sve popunjeno novim građevinama“, kaže današnja šefica restorana Sibile Janke. Ona međutim ima neke druge probleme: restoran u staklenoj kugli je nešto poput restorana na brodu: premalo mjesta, svuviše gladnih usta. Zato hrana za goste koji sjede na 40 fiksiranih stolova dolazi liftom sa nižih spratova.

Od otvaranja prije 50 godina kroz restoran je prošlo više od 60 miliona gostiju, piše “ Deutsche welle“.


Prvo je planirano da se toranj napravi na južnom dijelu Istočnog Berlina, ali je ubrzo promijenjen plan, jer su shvatili da bi toranj mogao da smeta obližnjem aerodromu. Tada je odlučeno da bude postavljen u blizini Aleksanderplaca.

Berlin, a pogotovo njegov istočni dio, nešto više od 20 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata još uvek je bio polurazrušen i građevinskog prostora je bilo svuda. Moderni toranj dobro se uklapao i u novo, socijalističko uređenje Aleksanderplaca. U isto vrijeme je otvoren i poznati Astronomski sat koji i danas privlači turiste.

Materijal za 307 metara visok toranj, nabavljen je sa zapada, pa je zato potrošeno četri puta više novca nego što je planirano.


Ubrzo su se pojavili problemi u vezi sa tornjem. Odsjaj na staklenoj kugli - pojavio se motiv krsta, koji nije mogao da se ukloni ni nakon zastakljivanja. Zbog glasina o “osveti pape“, bilo je planirano čak i da se prefarba kugla.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog