Zanimljivosti

Otvaraju grob državnog neprijatelja br. 1, sumnjaju da je u njemu neko drugi

Grob gangstera Džona Dilindžera, nekadašnjeg državnog neprijatelja br. 1, biće otvoren krajem godine po želji njegove rodbine.

Zahtjev za otvaranje Dilindžerovog groba, Majkl Tompson je podnio državi Indijani, koja je odobrila ekshumaciju za 31. decembar 2019. godine. Dilindžerova sestričina, Kerol Tompson, sumnja da je neko drugi pokopan u njegovom grobu.

Prema zvaničnim podacima, Džon Dilindžer je sahranjen na groblju Kraun Hil u Indijanapolisu 26. jula 1934. godine, četiri dana nakon što su ga agenti FBI-ja ubili iz vatrenog oružja ispred čikaškog pozorišta „Bajograf“.

Kerol Tompson tvrdi da ima dokaze da je sahranjen neko drugi umjesto njenog ujaka.

FBI, međutim, opovrgava njene tvrdnje naglašavajući da postoji pregršt informacija koje idu u prilog zvaničnoj verziji, uključujući tri seta otisaka prstiju.

Sa druge strane, Kerol Tompson ističe da postoje dokazi da se boja očiju, otisci prstiju, zubi, uši i oblik glave ne slažu sa njenim ujakom.

„Moje uvjerenje je da je FBI ubio pogrešnog čovjeka. Takođe je važno da se utvrdi identitet čovjeka u grobu“, navodi ona.

Državni neprijatelj broj 1

Džon Dilindžer je bio gangster tokom 20-ih i 30-ih godina. Sa svojom bandom izveo je niz spektakularnih pljački banaka.

Iako je bio manje nasilan od drugih gangstera, stekao je veliku popularnost jer je umio da se obrati malom čovjeku, a u jednom trenutku bio je slavljen kao borac protiv banaka, koje su mnogi krivili za siromaštvo izazvano Velikom depresijom.

Zbog brojnih pljački, prisutnosti u medijima i popularnosti, Dilindžer je privukao pažnju FBI-ja, koji ga je početkom 30-ih godina označio kao državnog neprijatelja broj 1.

Tadašnji direktor FBI-ja Edgar Huver uspio je da poveća ovlašćenja biroa pod izgovorom hvatanja Dilindžera, a agenti su uspjeli da mu dolijaju zahvaljujući dojavi prostitutke En Sejdž.

U zasjedi ispred pozorišta „Bajograf“ u Čikagu, agenti FBI-ja ubili su Dilindžera 26. jula 1934. godine. Uprkos tome, popularnost jednog od najpoznatijih gangstera u istoriji još dugo nije jenjavala.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog