FOTO

U Mostaru počele Šantićeve večeri poezije (FOTO)

U Mostaru su sinoć počele Šantićeve večeri poezije, manifestacija u čast velikog srpskog pjesnika, koja slavi jubilej – stotinu godina.

Uoči početka manifestacije, u pjesnikovom parku na spomenik Aleksi položeno je cvijeće, a na groblju u Bjelušinama, gdje je sahranjen, služen pomen.

Svečana akademija održana je u Sabornom hramu, u prisustvu brojnih zvanica iz političkog i javnog života Mostara, kantona, Republike Srpske, BiH i Srbije.

Manifestaciju je proglasio otvorenom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a o Šantićevom poetskom stvaralaštvu govorio je akademik Jovan Delić.

Dodik je rekao da je Šantić bio ne samo veliki pjesnik, već i veliki vizionar, patriota, iskren pravoslavac i Srbin, a onda Mostarac i Hercegovac.

– Bio je sve ono što se stavlja ispred nas danas, da budemo dobri ljudi, dobri susjedi, iskrene patriote – rekao je Dodik i naglasio da ne može biti zadovoljan za poziciju srpske zajednice u Mostaru, ali se zahvalio na početnim koracima približavanja naroda u ovom gradu.

On je naveo i da ovo veče i manifestacija dokazuju da Mostar može postati nešto što okuplja sve ljude, a da je to i razlog zašto je baš ovdje Šantić napisao stihove velike pjesme „Ostajte ovdje“.

Dodik je ukazao i da je ova manifestacija jedan od dokaza srpskog postojanja i trajanja u ovom dijelu Hercegovine, kao i da su Srbi dali nemjerljiv doprinos u razvoju i napretku Mostara, u duhovnom, kulturnom i političkom smislu.

– I Aleksa Šantić je toliko volio svoj grad, da iz njega nije mogao da ode. Кažu da nije mogao da proda očevu kuću, koja je uz stari most postala jedan od simbola ovog grada. Iako nije otišao odavde, slava o njemu se raširila cijelim svijetom – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Šantić isuviše veliki pjesnik da bi mogao ostati samo mostarski, da njegovi stihovi nadrastaju i samu srpsku poeziju, koju nije moguće izučavati bez njega.

Dodik je naglasio i da Šantića vole da prisvoje i pravoslavni i katolici i muslimani, te upitao zar jedan pjesnik, čiji je život bio prožet ljubavlju i vjerom, može biti naprihvatljiv za bilo koga.

– Naravno da ne može. O tome svjedoči i ova manifestacija i vaše prisustvo ovdje – istakao je Dodik.

Prisutnima se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercehovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

Predsjednik Organizacionog odbora Sanja Bjelica-Šagovnović najavila je raznovrstan program, dostojan velikog jubileja.

Ona je istakla da taj jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je, kako u proteklim vjekovima, tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u gradu.

Ovogodišnje, 100. Šantićeve večeri poezije organizuju udruženja Prosvjeta i Gusle, a manifestacija će trajati mjesec dana. Osim Mostara, biće održana još u Nevesinju i Banjaluci.

Posebna atrakcija ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije biće izvođenje predstave „Što te nema“, koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i režiser Erol Кadić.

Predstava je urađena zajedno s mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske.

 

Izvor: hercegovinapromo.com 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog