Zanimljivosti

Najbolji fotografi divljih životinja u 2019.: Nevjerovatne scene iz prirode (FOTO)

Yongqing Bao iz kineske provincije Qinghiai proglašen je najboljim fotografom divljih životinja 2019. godine zahvaljuući svojoj fotografiji nazvanoj "The Moment" koja prikazuje sukob tibetanske lisice i marmota. Njegova i djela drugih uspješnih fotografa prikazuju nevjerovatne scene iz prirode.

Fotografije divljeg života s ovogodišnje dodjele nagrada će se prikazivati u londonskom muzeju od 18. oktobra prije nego krenu u međunarodnu izložbu.

Najbolja fotografija, "The Moment", kako je ispričao njen autor, nastala je u rano proljeće na visoravni Qinghai-Tibet u Kini. Marmot je bio gladan i prilikom izlaska iz zimske hibernacije koju je proveo pod zemljom sa ostatkom svoje kolonije, ugledao je lisicu i oglasio uzbunu kako bi upozorio svoje pratioce.



Nagradu za najbolji životinjski portret, u ovom slučaju portret mravolikog pauka, dobio je Ripan Biswas iz Indije. Fotografija je zabilježena u subtropskoj šumi u zapadnom Bengalu. Biswas je ispirčao kako je na prvu pomislio da je riječ o običnom crvenom mravu, ali kada je pogledao bliže, uočio je da je insekt od svega pet milimetara ustvari crveni pauk. Mnoge vrste pauka oponašaju izgled i ponašanje mrava, uglavnom radi lakšeg lova.



S druge strane, fotografija nazvana "Arhitektonska vojska" Daniela Kronauera iz SAD-a prikazuje koloniju crvenih mrava. U sumrak, Kronauer je pratio koloniju nomadskih vojnih mrava dok su se kretali kroz prašumu na sjeveroistoku Kostarike. Kako je pojasnio Konaur, mravi su koristili svoja tijela kako bi izgradili gnijezdo u koje će smjestiti kraljicu i ličinke.



Pobjednik u kategoriji za najbolju fotografiju sisara je Ingo Arndt iz Njemačke koji je zabilježio nevjerovatan napad pume na lamu. Iza ove fotografie krije se sedam mjeseci praćenja divljih životinja na ekstremno hladnim i jakom vjetrovima u regiji Torres del Paine u Čileu.



Najbolju fotografiju ponašanja reptila napravio je Manuel Plaickner iz Italije koji je svakog proljeća, više od decenije, pratio migracije kolonija žaba u južnom Tyrolu u Italiji.



Norvežanin Audun Rikardsen napravio je najbolju fotografiju ponašanja ptica, a riječ je o orlu koji leti obalom na sjeveru Norveške.

Najbolji portofolio napravio je Njemac Stefan Christmann koji je uspio fotografisati više od 5.000 muških pingvina koji se bore s vjetrom i hladnim vremenom na morskom ledu zaljeva Atka na Antartiku.



Veliku pažnju ljubitelja fotografije osvojila je i fotografija Jeremieja Villeta iz Francuske koji je zabilježio magičan trenutak dvije Dali ovce ili Alaške ovce koje su se privile jedna uz drugu uslijed snježne oluje u Kanadi.

 

Izvor: Klix.ba

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog