Kultura

U Beogradu sinoć otvoren 64. Sajam knjiga

Književnik i predsjednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otvorio je sinoć Beogradski sajam knjiga, na kojem će svoja izdanja predstaviti 500 izlagača, a počasni gost ove godine je Egipat.

Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

„Prema istraživanjima u svijetu, postoji 5.000 srpskih srednjevjekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to“, rekao je Vitezović i otvorio ovogodišnji Sajam knjiga.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga svoja izdanja predstaviće 500 izdavača.

U ime zemlje počasnog gosta govorio je Haitam Al Haj Ali, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu.

On je rekao da je Egipat stara civilizacija, koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Kapije Sajma knjiga za posjetioce otvorene su danas u 10 časova, a pod sloganom „Pismo=glava“, sve do 27. oktobra, u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana, posjetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih i vrijednih izdanja.

Pored predstavljanja egipatskih autora i nekoliko tematskih izložbi, biće organizovano na desetine tribinskih programa.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zamjeniće mjesta, a slavni filmski reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti.

Velika pažnja biće usmjerena na život i djelo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obilježavamo tokom cijele godine.

Zanimljivim razgovorima biće osvijetljen i veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Školski dan 24. oktobra biće uljepšan dječijim čitalačkim časom, kada će učenici osnovnih škola govoriti stihove bajki Dobrice Erića i Grozdane Olujić, nakon čega će najmlađim posjetiocima Ljubivoje Ršumović predstaviti Akademiju „Saradnici sunca“.

Veliku strip radionicu vodiće strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Na Sajmu knjiga u Beogradu, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Maroka, Alžira, Tunisa, Njemačke, Bjelorusije, Švajcarske i Albanije.

U izložbenom programu učestvovaće Slovačka.

Danas će svečano biti predstavljen program reprezentativnog nastupa Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Skup će u svečanoj sali Beogradskog sajma početi u 12.00 časova, a prigodnu besjedu održaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

U organizaciji Predstavništva Srpske u Beogradu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture, svoja izdanja će izložiti i promovisati 43 izdavača iz Republike Srpske.

 


Izvor: sputnik/srna

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog