Kultura

U Drvengradu otvoren 4. "Pozorišni Kustendorf"

Reditelj Emir Kusturica otvorio je sinoć u Drvengradu 4. „Pozorišni Kustendorf”, istakavši da dobro pozorište i dobra umjetnost mogu da služe čovjeku i da je važno da se festivali, kao dio kulture, održavaju u „ovom vremenu velikog pada umjetnosti”.

Priznao je da mu je od svih festivala koje organizuju na Mećavniku, pozorišni najomiljeniji i izrazio uvjerenje da će sljedeće godine trajati duže i da će biti prilike da se pogleda više predstava.

„Ideja o klasičnoj umjetnosti ukazuje da su festivali kao produžena ruka ili prirodni nastavak dionizijske ili s druge strane, apolonijske ideje umjetnosti. Koliko god da su dio turističke ponude, festivali su oduvijek bili dio kulture”, rekao je Kusturica.

Pod sloganom „Društvo spektakla“ festival će pokušati da odgonetne mjesto i ulogu pozorišne umjetnosti u aktuelnom društvu, u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i vladajući oblik života.

„Sve što se odvija na javnoj sceni, uključujući i kamere svuda postavljene, zapravo vodi ka tome da se ljudi naviknu na nadzor kao ideju o posebnom teatru o kome je Snouden već mnogo rekao, ali postoji i taj poetski duh još od Isusa Hrista Nazarićana koji se izražavao parabolama. Mislim da dobro pozorište i dobra umjetnost mogu čovjeku da služe pa i ovaj festival i svi koje ovdje organizujemo”, istakao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, pozorišni festival je pak bliži onome što se danas obilježava kao ideja o vječnom životu, prenosi Tanjug.

„Pametni sociolozi u Americi rekoše da je Bog na zapadu ubijen. Tako je i večni duh ubijen, ali mislim da se on skriva u umjetnosti i da treba da vjerujemo da vječnost svakog života više pripada rijalitiju, a da je ovo što se stvara u pozorištu dio posebne vrste religioznosti”, rekao je Kusturica.

U takmičarskom programu učestvuju Akademija umjetnosti u Novom Sadu sa predstavom „Kiseonik“, Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa (Poljska) sa komadom „Cena života“ Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja (Rusija) sa predstavom „Čehov.nekst“, dok se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstavlja komadom „Džordž Kaplan“ Frederika Zontaga.


Izvor: sputnik
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog