Zanimljivosti

Mehaničari Red Bulla ponovo oborili svjetski rekord (VIDEO)

Nismo trebali dugo čekati na novi svjetski rekord, odnosno popravak starog. Potpisuje ga opet Aston Martin Red Bull Racing.

Ekipa "bikova" je očigledno najuigranija, a posljednjih sezona niko im ne može ništa. Nakon što su ljetos oborili svjetski rekord u izmjeni guma s vremenom od 1,88 sekundi, sada su ga popravili.

Novi rekord postignut je prošlog vikenda na VN Brazila, a postignuto je vrijeme od 1,82 sekunde. Radilo se o izmjeni u 21. od 71 kruga, a srećnik koji je dobio vrhunsku uslugu je bio Maks Ferštapen.

Nažalost, ovo, treće popravljanje rekorda u sezoni je vrlo vjerovatno i zadnje. Već od iduće sezone raste promjer točka na 18 inča, a to znači i da će porasti masa.

Recimo i kako je prosječno vrijeme izmjene točka u F1 trenutno oko 2,4 sekunde. Veći dio zasluga ide na račun savršeno uigranog tima, ali i vrlo brzog alata.

Takođe, više nema nadolijevanja goriva pa je jedini posao izmjena točkova. U timu je 16 ljudi, a osam ih nosi točkove: četvero ih skida točkove i četvero ih postavlja. Dvojica podižu auto, dvojica se bave stabilizacijom, a četvero pneumatskim pištoljem pritežu matice.

 

Izvor: Nezavisne 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog