Politika

Rangel: EU nije kompletna bez BiH

Saradnja EU sa BiH treba da bude prioritet za evropski blok, koji nije kompletan bez ove zemlje, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta o BiH Paulo Rangel.

Rangel, koji je na kongresu Evropske narodne partije u Zagrebu ponovo izabran i za njenog potpredsjednika, rekao je da Unija treba da sarađuje sa BiH ne samo davanjem finansijske pomoći u vezi sa izbjegličkom krizom u Bihaću i u drugim izbjegličkim kampovima, nego i kroz ekspertizu i ljudske resurse, da bi pomogla vlastima na lokalnom i nivou BiH.

"Moram nešto da kažem - EU nije kompletna bez BiH. Ta zemlja je, na neki način, laboratorija za EU, jer se EU odnosi na različitost. To je politička situacija i ustavni status BiH - saradnja različitih političkih entiteta", rekao je Rangel u intervjuu portalu "Juropien vestern Balkans".

On je dodao da je BiH "neka vrsta unije, federacija u kojoj različiti entiteti očigledno imaju različite političke stavove, ali mogu da sarađuju i doprinesu prosperitetu i blagostanju" naroda u BiH.

Rangel je ocijenio da je BiH zemlja sa "mnogo problema, socijalnih, ekonomskih, ali i političkih i ustavnih" i da bi bilo "mnogo bolje da je formiranje vlasti bilo moguće odmah poslije izbora".

"Ali, sada je taj korak ostvaren i smatram da treba da budemo pozitivni i konstruktivni i da ne diskutujemo o onome što se desilo u prošlosti, nego da gledamo u budućnost", rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta o BiH.

Na pitanje o "mini Šengenu" i da li BiH treba da mu se pridruži, Rangel je rekao da BiH treba da bude dio "svih međunarodnih napora da se olakša mobilnost ljudi i integriše ekonomija, da se stvori socijalna kohezija širom kontinenta i širom Balkana".

"Smatram da je sudbina BiH da se pridruži tom prostoru. Ali, uvijek treba da budemo veoma pažljivi - korak po korak", napomenuo je zvaničnik Evropskog parlamenta.

Rangel je rekao da se već sastao sa novim izabranim komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem i da je ohrabren njegovim stavovima.

"Vjerujem da će on dati pozitivan doprinos i da će biti pozitivan igrač u vezi sa politikom proširenja. Prilično sam uvjeren da će on obaviti veoma dobar posao", zaključio je Rangel.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog