FOTO

Uhvati vjetar: Holandska hit-formula za zdravlje i sreću (FOTO)

Ko želi biti energičan, srećan i kreativan i tokom zime mora "vjetrovati", odnosno vjerovati da vjetar i svjež vazduh pomažu, navući patike i izaći iz kuće bez obzira na temperature...

Prije nekoliko sezona svijet je poludio za hyggeom, danskim konceptom srećnog življenja koji je počeo iskakati s raznih portala, knjižara i televizijskih programa.

Taj recept za sreću podrazumijeva dobro raspoloženje, osjećaj ugođaja i opuštenosti koji se, između ostalog, postiže toplim papučama, šoljom čaja, supom u toplini kuće. Hygge je i smijeh s prijateljima između zalogaja na ručku, kao i bacanje u smeće stvari koje nam više ne trebaju.

Holandski odgovor na dansku filozofiju ne sugeriše da trebamo ostati kod kuće, nego izaći na ulice, u prirodu, vjerovati u moć vjetra, odnosno zamijeniti ustajali vazduh svježim. Kad dani postanu sve kraći i padnu temperature, uitwaaien se preporučuje protiv zimskog neraspoloženja, snižava stres i vraća energiju. Osim toga, redovno provjetravanje potiče kreativnost i poboljšava koncentraciju.

U praksi uitwaaien može biti žustra šetnja ili trčanje u prirodi, planinarenje ili vožnja biciklom. Čiji god da je recept bolji najbolje je isprobati oba, jer nema ništa slađe nego počastiti se toplim hyggeom nakon buđenja uitwaaienom.

Izvor: dnevnik.hr

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog