Kultura

Održana svečana premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u Banjaluci

Banjalučka publika sinoć je u multipleksu CineStar 4DX Delta Planet imala priliku pogledati regionalno filmsko ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Na svečanu premijeru, koja se zbog velikog interesovanja publike, odvijala u čak tri sale ovog kina, došla je i ekipa koja je radila na filmu. Publiku su pozdravili režiserka Dana Budisavljević, glavna glumica Alma Prica, voditelj istorijskog istraživanja Silvestar Mileta i svjedok Živko Zelenbrz.


(Dana Budisavljević)

Akcija koju je pokrenula Austijanka hrvatskog porijekla Diana Budisavljević je tokom Drugog svjetskog rata spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških logora. Odlučna i hrabra tražila je sve moguće načine da pomogne nesrećnoj i nevinoj djeci i ženama, koji su nepravedno odvedeni iz svojih domova. U tome je i uspjela. Mnogobrojnu publiku pred početak projekcije pozdravila je režiserka Dana Budisavljević, koja je istakla da su počašćeni  što se nalaze u ovom kraju, iz kojeg je bilo najviše djece koju je Diana spasila iz logora. Upravo zbog toga banjalučka premijera filma svima mnogo znači i predstavlja veliki događaj.

Tri CineStar kino dvorane ispunili su ljudi željni da čuju toplu ljudsku priču o dobroti, hrabrosti i odlučnosti heroine Diane Budisavljević. Iskrene emocije gledalaca mogle su se osjetiti tokom cijelog filma, a sigurno je da su svi otišli kući sa posebnim osjećanjem u grudima na kraju projekcije.


Istoričar Silvestar Mileta nije krio da mu je bilo veliko zadovoljstvo biti dio ovakve umjetničke forme. Glumica Alma Prica, kojoj je pripala glavna uloga, izjavila je da ne treba uvijek pominjati loše ljude i priče, nego istaći one dobre.

Posebne emocije kod publike izazvao je izlazak na scenu jednog od glavnih aktera filma, svjedoka Živka Zelenbrza, koji je bio jedno od djece spašenih iz logora. Živko ni danas ne zna ko su mu bili roditelji, kao ni datum i mjesto rođenja. Spašen je zahvaljujući Dianinoj akciji i odveden u Zavod za gluvonijemu djecu u zagrebačkoj Ilici, odakle je usvojen kada je imao oko četiri godine. Iako u poznim godinama i obilježen ustaškim zločinima, ovaj izuzetni čovjek izjavio je kako svi  zajedno trebamo raditi da se takve stvari nikad ne ponove.


(Živko Zelenbrz)

Sa višeminutnim ovacijama i oduševljenjem publika je na kraju projekcije pozdravila ekipu koja je 10 godina vrijedno radila na filmu, koji je nastao u hrvatsko-slovenačko-srpskoj koprodukciji. Rad hrabre Diane Budisavljević posthumno je nagrađen i zasluženo sačuvan od zaborava. Više od 70 godina je trebalo da dođe do toga, ali režiserka Dana Budisavljević i cijeli tim koji je učestvovao u nastanku ovog filma, potrudili su se da zauvijek ostane zapisano veliko djelo velike žene u najmučnijem vremenu prošlog vijeka.

Nakon dugog iščekivanja, film “Dnevnik Diane Budisavljević” se od ovog četvrtka nalazi na repertoraru u CineStar kinima u Bosni i Hercegovini.  

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog