Svijet

Код Бора открили благо вриједно 720 милиона долара

Након пет година истраживања, борски Институт за рударство и металургију (ИРМ) и јапански Универзитет Акита дошли су до фантастичних података.

Наиме, испитивањима површине од 10.000 квадратних километара установљено ја да на потезу између Бора, Мајданпека, Дунава и Тимока има толико рударског отпада из којег би се, уз примјену најповољније технологије, могло „извући“ око 90.000 тона бакра и близу четири тоне злата, чија је вриједност већа од 720 милиона долара.

То је за Новости потврдио директор ИРМ др Миле Бугарин.

Прије пет година, на основу споразума између влада Србије и Јапана, ИРМ и Универзитет Акита започели су пројекат, вриједан пет милиона долара, чији је циљ било истраживање простора који је био под непосредним утицајем рударске производње - објашњава др Бугарин.

На основу тих истраживања, за шта су наши партнери из Јапана користили и два сателита, дошло се до података да је у рударском отпаду, по садашњим цијенама метала, "заробљено" више од 720 милиона долара - каже Бугарин.

Он истиче да би сљедећа фаза пројекта требало да буде избор најбоље технологије, која би, уз рекултивацију земљишта, допринијела и вађењу бакра, злата и извјесне количине сребра из рударског отпада са тог подручја.

Поред тога, наши стручњаци су били на стручној пракси у Јапану у трајању од двије недјеље до три мјесеца, како би се обучили за рад са најсавременијим технологијама - додаје савјетник директора ИРМ Боривоје Стојадиновић.

Уз то, ИРМ је за учешће у овом пројекту добио најсавременију опрему вриједну 1,5 милиона долара. Водећа институција са српске стране био је ИРМ, а наши партнери су Технички факултет у Бору, који послује у саставу Универзитета у Београду, и министарства рударства и енергетике, пољопривреде и заштите животне средине - каже он.

Уговор је реализован посредством Агенције за међународну сарадњу из Јапана, у сарадњи са Универзитетом Акита, Јапанском свемирском агенцијом, која је у те сврхе користила два сателита, и компанијом Миндеко, једном од највећих рударских корпорација на свијету.

 
Извор: sputniknews.com 
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog