Zanimljivosti

Srpski reditelj Božidar Nikolić: Bred Pit je bio oduševljen Marakanom, glasno je navijao za Zvezdu!

Snimatelj i reditelj Božidar Bota Nikolić jedan je od dobitnika jednog od najprestižnijih priznanja – Nagrade za cjelokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji, koju dodjeljuje Udruženje filmskih umjetnika Srbije.

Kao snimatelj i direktor fotografije potpisao je kultna ostvarenja kao što su „Pad Italije“ Lordana Zafranovića, „Pakleni otok“ Vladimira Tadeja, „Posljednji podvig diverzanta Oblaka“ Vatroslava Mimice, „Pazi šta radiš“ Milana Jelića, „Snovi, život, smrt Filipa Filipovića“, „Živjeti kao sav normalan svijet“ i „Dečko koji obećava“ Miloša Miše Radivojevića, „Život je lijep“ Bore Draškovića“, „Gluvi barut“ Bahrudina Bate Čengića, „Za sada bez dobrog naslova“ Srđana Karanovića… A posebno mjesto u njegovoj karijeri zauzima saradnja sa Dušanom Kovačevićem (“Ko to tamo pjeva”, „Maratonci trče počasni krug“, a zajedno sa Slobodanom Šijanom i „Profesionalac“, „Balkanski špijun“). Režirao je i „Tri karte za Holivud“, jedan od najgledanijih filmova na ovom prostoru, „U ime oca i sina“, „Balkansku braću“…

Božidar Nikolić će u ovdašnjim antologijama ostati upamćen i po tome što je slavni Bred Pit jednu od prvih uloga u karijeri odigrao u njegovom filmu „Tamna strana Sunca“ (The dark side of the sun). Film je snimljen 1988, kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, scenario su po priči Nikole Jovanovića napisali Endru Horton i Željko Mijanović, a u glumačkoj podjeli su bili i Šeril Polak, Gaj Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić, Stole Aranđelović… Bred Pit u filmu glumi sina Milene Dravić.


– Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u „Metro Goldvin Majeru“, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. U najužem izboru bila su trojica glumaca, i tada nisam imao dilemu da li ću mu dati ulogu. Kada sam mu saopštio da je izabran, Pit je otrčao do travnjaka i počeo da skače od sreće i pravi kolutove. Početkom devedesetih, kada je Crvena zvezda harala Evropom, došao je u Beograd da me posjeti. Odveo sam ga na utakmicu, ne sjećam se tačno s kim je Zvezda igrala. Bio je oduševljen kada je na “Marakani” vidio 100.000 ljudi i glasno je navijao za Zvezdu – prisjećao se poznati reditelj u intervjuu za “Pres”.


– Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, „Tamna strana Sunca“, nažalost, ovdje nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživjela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim.

– Bred mi je rekao da mu je uloga u mom filmu promijenila život, a da je red da se on meni sada oduži i pomogne mi. Imam ideju da snimim mjuzikl „Snježana i sedam patuljaka“. Objasnio sam mu da me za tu priču vežu posebne uspomene. Igrao sam kao dijete patuljka u opereti „Snježana i sedam patuljaka“. Otpjevao sam mu pjesmu patuljaka. Međutim, kompanija „Dizni“ je snimila film i nije bilo smisla da se takmičimo s njima. Bred je tražio da radimo nešto drugo. Siguran sam da bismo snimili dobar film. Ubijediću ga da to treba da snimimo. Za naše prilike to je ogroman novac, a njemu tri miliona nije veliki novac.

 

 

Izvor: leutar.rs

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog