FOTO

Pećine Mogao u Kini (FOTO/VIDEO)

Pećine Mogao, poznate i kao ‘’Hiljadu Budinih pećina’’, sistem od 492 pećine na istočnoj litici planine Mingsha, oaze smještene na religijski i kulturno važnoj lokaciji Puta svile, 25 km jugoistočno od Dunhuanga, u današnjoj kineskoj provinciji Gansu. Pećine sadrže neke od najznamenitijih djela budističke umjetnosti, stvorenih u periodu od 1000 godina.

Prvu pećinu napravio je monah Ločuan 366. kao mjesto za budističku meditaciju i obrede. Više od hiljadu drugih pećina uklesano je u stijene u narednim vijekovima. Do 698. godine kompleks je već bio toliko izgrađen da je Li Huairang sastavio spis pod nazivom ‘’Obnavljanje budističkih svetilišta’’ u pećinama Mogao. Većina pećina je izgrađena od 5. do 14. vijeka.

Za vrijeme dinastije Tang Dunhuang je postao glavni trgovinski centar Puta svile i vjerski centar. Veliki broj pećina, kao i dvije ogromne statue Bude, konstruisano je u ovom periodu. Nakon 14. vijeka područje pećina Mogao počelo je da propada i služilo je samo za hodočašća.

VIDEO PRILOG

U pećinama je, na više nivoa, sačuvano više od 2.000 figura isklesanih u stijenama a potom oslikanih i prekrivenih glinom, te 45.000 m² zidnih slika od kojih su mnoge remek-djela kineske umjetnosti.

Otkrivanje biblioteke u pećinama Mogao 1990. godine, zajedno sa desetinama hiljada rukopisa i relikvija u njoj, proglašeno je najvećim otkrićem drevne orijentalne kulture na svijetu. Ova značajna baština daje neprocjenjivu polaznu tačku za proučavanje složene istorije drevne Kine i srednje Azije.

Pećine Mogao uvrštene su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

 

Izvor: whc.unesco.org/Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog