Kultura

U galeriji Brodac posjetite izložbu plakata inspirisanih motivima sa stećaka autorke Aleksandre Nine Knežević

U galeriji Brodac u petak, 27. decembra 2019. u 20h biće organizovana izložba plakata inspirisanih motivima sa stećaka, Stećak Dingbats autorke Aleksandre Nine Knežević.

Aleksandra Nina Knežević rođena je u Sarajevu 1973 godine. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti (Cetinje, Crna Gora), na odsjeku za grafički dizajn. Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn – Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…, a 2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratorica Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09 -10.

U razdoblju od 2006. do 2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Autorka je mnogih naslovnica za knjige koje je vizuelno oblikovala za izdavačke kuće širom BiH. Za svoj projekt Sarajevo Dingbats dobila ješestoaprilsku nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix) 2014. godine, koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 
Izvor: fbl.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog