Zanimljivosti

Preko hiljadu pisama engleskog pisca Eliota otvaraju se prvi put nakon 60 godina

U četvrtak je u Univerzitetskoj biblioteci Prinston otkrivena zbirka od 1.131 pisma, jednog od najpoznatijih evropskih pjesnika 20. vijeka Tomasa Sternsa Eliota koja su bila pisana njegovoj bliskoj prijateljici Emili Hejl.

Pisma će biti dostupna javnosti nakon više od 60 godina.

Dopisništvo - koje potiče od 1930. do 1957. - ubraja se među neke od najpoznatijih zapečaćenih književnih arhiva u svijetu, čime je njeno objavljivanje dugo očekivani događaj među naučnicima i ljubiteljima književnosti, kazali su iz Univerzitetske biblioteke u Prinstonu.

Pisma su netaknuta od 1956. godine, kada ih je Hejl poklonila Univerzitetskoj biblioteci. Zatražila je da se pisma ne otvaraju 50 godina od smrti nje ili Eliota.

Eliot i Hejl su se upoznali 1912. godine, kada je Hejl pohađala "Smith College", a Eliot bio na Harvardu. Prijatelji su se dopisivali često, čak i nakon što se Eliot preselio u Englesku.

Eliot je umro od plućnog emfizema 1965., a Hejl ubrzo nakon toga u oktobru 1969. Njena smrt je u oktobru 2019. obilježena kao 50-godišnji datum otkazivanja donacije na Princetonu.

1971. godine biblioteka je odlučila da zbirka neće biti dostupna javnosti do januara 2020. godine, čime su knjižničari dali vremena da pripreme pisma koja će se proučavati.

Ova donacija podrazumijevala je i fotografije, isječke, kratku bilješku koju je napisala o svojoj vezi s Eliotom i druge efemere, navodi se u biblioteci.

Šta bi pisma mogla otkriti

"Eliot je rijedak pjesnik koji je ujedno i vitalni kritičar i mislilac; doprinos pisama našem razumijevanju njegovog djela obećava je neizmjerno", kazala je Suzan Stjuart, profesorica engleskog jezika na Prinstonu.

Univerzitetska biblioteka u Prinstonu objašnjava da bi pisma mogla pružiti uvid u odnos između Eliota i Hejl, za koji mnogi pretpostavljaju da je romantične prirode.

Oni bi takođe mogli otkriti i Eliotov lični život, razmišljanja o savremenom književnom svijetu, kao i njegovu karijeru pisca, kritičara i urednika za izdavačku kuću Faber & Faber i britanski književni časopis The Criterion.

Barbara Valenza, direktor odjela za komunikacije Univerzitetske biblioteke, rekla je za CNN da su pisma pod autorskim pravima do 2035. godine i nisu dostupna za pristup putem Interneta. Zbog ograničenja autorskih prava, slike pisama su takođe zabranjene.

T.S. Eliot je dobitnik mnogih nagrada, među njima i Nobelove 1948. i Geteove 1954. Nosilac je 16 počasnih doktorata. Eliot je rođen u Sent Luisu. Studirao je na Harvardu, Sorboni i na Oksfordu. Do kraja svog života ostao je u Engleskoj. Bio je pjesnik, kritičar, izdavač, i više godina urednik vrlo uticajnog književnog časopisa Criterion. Od pojave poeme Pusta zemlja i nekih kritičarskih tekstova Eliot počinje da vrši snažan uticaj na englesku i američku poeziju. Pisao je i drame u stihu.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog