FOTO

Generalna proba za sutrašnji defile povodom Dana Republike (FOTO)

Pripadnici Policije Republike Srpske počeli su danas u Banjaluci generalnu probu za sutrašnji svečani defile povodom 9. januara - Dana Republike.

Na ulicama Banjaluke mogli su se vidjeti pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Vatrogasne brigade kao i razna mehanizacija.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Republike Srpske 9. januar, Dan Republike, sa željom da Republika Srpske ostane mirna, stabilna i prosperitetna.

„U ime Narodne skupštine i u svoje ime, čestitam vam Dan Republike. Naša Republika Srpska, na radost svih nas, danas slavi 28. rođendan. Republika Srpska je garant slobode i postojanja srpskog naroda u BiH i zato svi zajedno, jedinstveno i odlučno, moramo nastaviti da razvijamo i jačamo Republiku i borimo se, uprkos svim izazovima i problemima, za očuvanje njene ustavne pozicije“, poručio je predsjednik Čubrilović.

On je istakao da je proslava Dana Republike najvažnija manifestacija slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda koji se u najtežem, ratnom periodu izborio za slobodu i ravnopravnost.

„Slaveći dan nastanka naše Republike s ponosom se sjećamo i odajemo najveće priznanje našim najhrabrijim junacima koji su živote dali za Republiku Srpsku i našu slobodu. Njima dugujemo vječnu slavu i zahvalnost. Posebnu zahvalnost odajemo i brojnim ratnim vojnim invalidima. Srpski narod dao je veliku žrtvu u borbi za slobodu i danas, 28 godina poslije, moramo ostati odlučni i posvećeni jačanju Republike Srpske“, naveo je predsjednik Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je podsjetio na istorijsku ulogu i odluke Narodne skupštine presudne za nastanak Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković takođe je uputio danas čestitku povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.
 
„U ime Vlade Republike Srpske, i u svoje ime, svim građanima Republike Srpske čestitam 9. januar – Dan Republike Srpske. Dan Republike je najvažniji datum za narod Republike Srpske kojim čuvamo naše postojanje, slobodu i identitet. Na ovaj dan odajemo poštovanje svima koji su učestvovali u stvaranju Srpske i čije žrtve su  utkane u njeno nastajanje, zbog čega smo im vječno zahvalni.
 
Republika Srpska je temelj našeg opstanka i ovo je prilika da još jednom pokažemo naše jedinstvo i dostojanstvo.
 
Ponosan sam na našu  Republiku Srpsku koja je iz godine u godinu ekonomski, politički i socijalno sve jača i dužnost svih nas je da i dalje predano radimo na njenom razvoju i prosperitetu.
 
Uvjeren sam da ćemo i u budućnosti nastaviti svečano da obilježavamo Dan Republike i da će mlade generacije nastaviti da čuvaju Republiku Srpsku kako bi bila još stabilnija i uspješnija“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.
 
Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog