Nauka

Krionika: Ruska firma nudi put do besmrtnosti uz naknadu

Kada je umrla 70-godišnja majka Alekseja Voronenkova, platio je zamrzavanje i skladištenje njenog mozga, u nadi da će proboj u nauci jednog dana moći da je vrati u život.

To je samo jedan od 71 mozga i lјudskih tijela koje ruska kompanija KrioRus naziva svojim „pacijentima“, a koji lebde u tečnom azotu u spremnicima visokim nekoliko metara, u skladištu izvan Moskve.

Kako prenosi Rojters, ljudska tijela se čuvaju na -196 stepeni Celzijusa (-320.8 ° F) sa cilјem da se zaštite od propadanja, mada za sada nema dokaza da će nauka uspjeti da oživi mrtve.

"Učinio sa to, jer smo bili veoma bliski i mislim da je to jedina šansa da se sretnemo u budućnosti", rekao je Voronenkov koji namjerava da se podvrgne proceduri, poznatoj kao krionika, kada umre.

Predsjednik komisije za pseudonauke Ruske akademije nauka, Evgenij Aleksandrov, opisao je krioniku kao "isklјučivo komercijalni poduhvat koji nema nikakvu naučnu osnovu", komentarišući za list "Известия".

To je "fantazija koja spekuliše sa lјudskom nadom u vaskrsenje iz mrtvih i snovima o vječnom životu".

Valerija Udalova, direktorica KrioRusa koja je zamrznula svog psa kada je umro 2008. godine, rekla je da je vjerovatno da će čovječanstvo razviti tehnologiju za oživlјavanje mrtvih lјudi u budućnosti, ali da za to nema garancija.

KrioRus kaže da su se stotine potencijalnih klijenata, iz skoro 20 zemalјa, prijavilo za ovu uslugu.

Cijena čuvanja cijelog tijela je 36.000 dolara, a samo mozga 15.000 dolara za Ruse, koji prema zvaničnoj statistici,  mjesečno u prosjeku zarade 760 dolara. Cijene su malo veće za one bez ruskog državljanstva.

Iz kompanije navode da su jedini u Rusiji i okruženju koji pružaju ovakvu uslugu. Kompanija je osnovana 2005. godine, i ima najmanje dva konkurenta u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ova praksa ima dužu tradiciju.

Voronenkov polaže nade u nauku.''Nadam se da će jednog dana dostići nivo kada možemo da proizvedemo vještačka tijela i organe, kako bismo stvorili vještačko tijelo u koje će mozak moje majke biti integrisan.''

Direktorica KrioRusa tvrdi da oni koji plaćaju čuvanje umrlih rođaka, pokazuje ustvari koliko ih vole.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog