Tehnologija

"Sve stvari imaju malo duše": Zašto se Japan ne boji robota?

Dok Zapad gleda na robote i umjetnu inteligenciju kao na prijetnju, Japan ima više filozofsko gledište koje je dovelo do složenih odnosa zemlje s mašinama, piše Bi-Bi-Si.

U 400 godina starom budističkom hramu, posjetioci se mogu prošetati mirnim kamenim vrtovima, sjesti i uživati u tišini uz šoljicu čaja i slušati budistička učenja od neobičnog sveštenika: androida po imenu Mindar. Ima spokojno lice i neutralan izgled, ni staro ni mlado, muško niti žensko. Iza realistične kože koja pokriva glavu i gornji dio trupa, izgleda nedovršen. No Mindar je filozofski prilično sofisticiran.

Ovog robotskog sveštenika možete pronaći u Japanu, u prekrasnom hramu Kodai-ji u Kjotu. Japan je već dugo poznat kao nacija koja gradi i povezuje se s humanoidnim robotima entuzijastičnije od bilo koje druge nacije. Iako je ova reputacija često preuveličana u inostranstvu - japanski domovi i kompanije nisu gusto naseljeni androidima, kao što impliciraju hiperventilirajući naslovi.


Neki posmatrači japanskog društva kažu da je autohtona religija zemlje, "šinto", objasnila svoju naklonost prema robotima. Šinto je oblik animizma koji duhove (kami) ne pripisuje samo ljudima već i životinjama, ali i predmetima. „Sve stvari imaju malo duše“, riječi su Bungen Oi-a, sveštenika budističkog hrama koji je održavao sahrane za robotizovane pse.

Prema ovom stajalištu, ne postoji kategorična razlika između ljudi, životinja i predmeta, tako da nije tako čudno da robot demonstrira ponašanje poput čovjeka - to samo pokazuje svoju posebnu vrstu kamia. "Za Japance, uvijek možemo vidjeti božanstvo unutar nekog predmeta", kaže Kohei Ogawa, vodeći dizajner Mindar-a.

Japanski animizam je u suprotnosti s filozofskim tradicijama Zapada. Stari Grci bili su animistični time što su vidjeli duhove na prirodnim mjestima poput potoka, ali mislili su o ljudskoj duši i umu kao izrazito odvojenim od i iznad ostatka prirode.

Abrahamske religije stavljaju ljude na još viši pijedestal, kao najveće Božje stvaranje, jedine posude u kojima se nalaze besmrtne duše. Drevni Izraelci bili su oštro upozoreni da ne unose previše posebnosti u predmete, kako se ne bi pretvarali u idolo obožavanje, oblik krivovjerenja koji je izričito zabranjen. Neki oblici islama posebno se protive idolopoklonstvu i zabranjuju stvaranje čak i bilo kakvih slika ljudi ili životinja.

Ne miješajte se s prirodom

Prema tradicionalnom zapadnjačkom gledištu, stroj koji se ponaša kao osoba krši prirodne granice, opasno povezujući sveto i neistinito. Ovo se etičko upozorenje značajno ističe u modernim mitovima o tehnologiji, poput Frankenštajna, koji većinu svoje moralne poruke izvodi iz Biblije, kaže Kristofer Simons, profesor komparativne kulture na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju.

Neki istraživači kažu da su korijeni japanskog pozitivnog pogleda na tehnologiju, a posebno robote, prvenstveno socioekonomski i istorijski, a ne religiozni i filozofski. U godinama nakon Drugog svjetskog rata, Japan se okrenuo novim tehnologijama kako bi obnovio ne samo svoju ekonomiju, već i svoj nacionalni imidž.

„Industrijski roboti igrali su veliku ulogu u ekonomskom preporodu Japana tokom šezdesetih“, kaže Martin Ratman, japanski naučnik sa Univerziteta Siegen u Njemačkoj. 

Vojska Japana 1649. zabranila je korištenje tehnologije za razvoj novog oružja kako bi spriječila porast novih rivala, pokazalo je istraživanje Kosima Vagnera, istraživača "Freie Universität" u Berlinu. Tako su se zanatlije fokusirale na bezazlenije kreacije, poput mehaničkih lutki koje su nastupale u pozorištima lutaka ili su služile za pravljenje čaja u pravim čajnicima.

Iako su proto-roboti izašli iz mode tokom brze japanske modernizacije u 20. vijeku, ideja o mehaničkim bićima kao zabavi ostala je u nacionalnoj svijesti.

Jedan od najuticajnijih japanskih likova ovog vremena bio je Astro Boj, koji je predstavljen u manga stripovima 1952. godine i počeo se pojavljivati ​​u knjigama, TV emisijama, filmovima i širokom asortimanu robe poput akcijskih figura i trgovačkih karata. Astro Boj je android koji je koristio svoje nadljudske moći za dobro i okupio zemlju oko pozitivne poruke o tehnologiji - čak i ako prvobitno nije bio namijenjen tome.


„Njegov tvorac Osama Tezuka, bio je primoran da nacrta vrlo optimističnu sliku tehnologije… kako bi dao nadu Japancima, koji su 1950-ih još trpili ratna razaranja i svijest o svojoj tehnološkoj inferiornosti zapadnim pobjednicima rata", piše Vagner. „Tezukina poruka kritike ljudskog ponašanja nije shvaćena, već je samo prijateljski karakter spasioca robota idealizovan kao nada za buduće japansko društvo.“

Japan međutim ima namjeru da robote iskoristi za nadoknadu akutnog nedostatka radne snage i rješava zadatke poput brige o brzorastućem starijem stanovništvu zemlje. 

No, iako je Astro Boj pomogao da se Japanci oduševe idejom o robotima, možda je i u praksi doprinijeo ambivalentnosti zemlje u vezi s njima. Mnogi smatraju da Japanci imaju "Astro Boj sindrom": oni imaju tendenciju da zamišljaju humanoidne robote kao inteligentne, fleksibilne i snažne, ali dosad stvarna robotika nije ispunila njihova očekivanja. 

 

Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog