Nauka

Snimljena prva detaljna fotografija uzburkane površine Sunca (VIDEO)

Površina Sunca izgleda kao potpuno divlje mjesto koje sada možemo vidjeti na izuzetno detaljnim fotografijama koje je zabilježio novi solarni teleskop Nacionalnog instituta za nauku sa sjedištem na Havajima.

Teleskop nazvan prema bivšem američkom senatoru Danijelu Inuje zabilježio je ove fotografije na kojima se mogu uočiti karakteristike Sunca kao s 30 kilometara udaljenosti, piše BBC.

To je izvanredno za zvijezdu u centru našeg sistema koja ima prečnik oko 1,4 miliona kilometara i udaljena je 149 miliona kilometara od Zemlje. Inače, ovo su prve detaljne slike uzburkane površine Sunca.

Zabilježene stanične strukture Sunca slične su veličini američke države Teksas. U njima se proizvodi masa vruće plinovite plazme. Svijetli krateri su mjesta gdje se solarni materijal diže, dok se u okolnim tamnim stazama plazma hladi i tone.

Solarni teleskop će raditi zajedno s NASA-inom solarnom sondom Parker koja orbitira oko Sunca. Rezultati njihovih misija mogu pomoći ljudima da nauče više o Suncu te kako svemirsko vrijeme koje ova zvijezda stvara može uticati na Zemlju.

"Otkako smo počeli raditi s ovim teleskopom, s nestrpljenjem smo iščekivali prve slike. Sada možemo dijeliti ovaj materijal koji do sada najdetaljnije prikazuje Sunce. Solarni teleskop moći će preslikati magnetska polja unutar sunčeve korone gdje se mogu pojaviti solarne erupcije koje mogu uticati na život na Zemlji. Teleskop će poboljšati naše razumijevanje onoga što pokreće svemirsko vrijeme i na kraju će pomoći analitičarima  da bolje predvide solarne oluje", kazala je Franc Kordova, direktorica Nacionalnog instituta za nauku.

Poznato je da kolosalna emisija nabijenih čestica i zarobljenih magnetskih polja oštećuje satelite na Zemlji, šteti astronautima, degradira radio komunikaciju, pa čak i uništava mreže.

"Na Zemlji možemo vrlo precizno predvidjeti hoće li biti kiše bilo gdje u svijetu, a svemirsko vrijeme jednostavno nam još nije potpuno poznato. Naša predviđanja zaostaju za zemaljskim vremenom za 50 godina, ako ne i više. Ono što trebamo jeste da shvatimo osnovnu fiziku iza svemirskog vremena, što započinje izučavanjem Sunca. To je ono što će proučavati solarni teleskop Inuje u sljedećim decenijama", rekao je Met Mauntajn, predsjednik Udruženja za astronomiju koje upravlja solarnim teleskopom.

Novi teleskop će biti izvanredan dodatak svemirskom opservatoriju Solarni orbiter (SolO) koji će biti pokrenut iduće sedmice iz stanice Kape Kanaveral na Floridi.

Ova zajednička evropsko-američka sonda će fotografisati Sunce s najbliže ikada dostupne tačke, sa svega 42 miliona kilometara od njegove površine. Ovo je bliže našoj zvijezdi čak i od planete Merkur.


Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog