Nauka

Vještačka inteligencija pravi lijekove, testiraće ih na ljudima

Vještačka inteligencija (roboti, mašine) počinje da proizvodi lijekove za masovnu upotrebu - britanski startap "Ekscijencija" zaslužna je za razvoj lijeka koji će biti testiran na ljudima.

Uz pomoć japanske kompanije "Sumitomo Dainippon Pharma", vještačka inteligencija je napravila lijek namijenjen pacijentima sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

BBC navodi da uobičajen razvoj lijekova od početka istraživanja do testiranja na pacijentima traje pet godina, ali da je vještačka inteligencija posao obavila za samo 12 mjeseci.

Do sada je vještačka inteligencija samo dijagnostikovala bolesti i analizirala podatke i snimke na skeneru, ali sada počinje i da pravi lijekove.

Molekul DSP-1181 koji se koristi u prvom lijeku vještačke inteligencije nastao je korištenjem algoritama koji su pretraživali veliku bazu spojeva i upoređivali ih s masovnom bazom podataka različitih parametara.

Kako bi bio pronađen pravi molekul potrebno je donijeti "milijarde odluka", Veoma je teško pronaći ono što je potrebno i donijeti najispravniju odluku, napominju stručnjaci.

"Ekscijencija" već radi na potencijalnim lijekovima za liječenje kardiovaskularnih bolesti i raka i nada se da će do kraja godine imati spreman još jedan molekul koji će se moći primijeniti, odnosno testirati na ljudima.

Istovremeno, vještačka inteligencija kanadske kompanije "Bludot" bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vijesti, mreža za bolesti biljaka i životinja, te službena saopštenja kako bi nakon toga donijela svoju procjenu.

Tako je ova kompanija još 31. decembra prošle godine upozorila svoje klijente da izbjegavaju mjesta kao što je Vuhan u kome je izbio koronavirus.

To je bilo deset dana prije nego što je to učinila Svjetska zdravstvena organizacija. 

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog