Nauka

Руси направили еколошку пластику

Руски научници направили су материјал на основу полиетилена који се може разградити у природној средини.

Резултати су објављени у научном листу „Неоргански материјали: Примењено истраживање“.

Упркос растућем проблему глобалне контаминације пластиком, експерти истичу да се биоразградиви полимери данас примјењују само у уским областима медицине и биологије. Већина пластике која се производи широм свијета, на примјер за паковање, остаје неразграђена и деценијама присутна у животној средини.

Научници са Руског економског универзитета „Плеханов“ спровели су низ успјешних експеримената за промјену структуре полиетилена, усљед чега је било могуће постићи ефекат биоразградње. Цијена и трошкови експлоатације су остали на нивоу традиционалне пластике која није еколошки прихватљива.

„Давање порозности и уношење органских материјала — измрвљено дрво и скроб — омогућава стварање окружења које апсорбује воду у којој се брзо размножавају главни агенси за разградњу — микроорганизми“, објаснио је шеф одељења за хемију иновационих материјала и технологију Анатолиј Попов.

Према ријечима аутора истраживања, овако развијен композициони материјал нема пандана у свијету. Спроведена тестирања, укључујући и тестирања у земљишту, показала су ефикасност одабраног приступа.

„Током механичког тестирања материјал је показао оптималне резултате, а теренска испитивања на земљишту показала су смањење масе узорка за 20 одсто током три године“, изјавила је коауторка истраживања Јелена Григорјева.

Истраживачки тим планира да детаљније проучи утицај фактора животне средине на процесе разградње, као и да утврди утицај органских материјала на механичка својства полимера, а то ће омогућити припремање технологије за улазак на тржиште.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog