FOTO

Slike govore više od riječi: Botanički park u srcu Hamburga (FOTO/VIDEO)

"Planten un Blomen" je 47 hektara veliki park u srcu Hamburga. Ime parka u prevodu znači "Biljke i cvijeće".

Osnivač Botaničkog vrta i njegov prvi direktor bio je prof. dr Johann Georg Christian Lehmann, a osnovan je 1821. godine.

Park posjeduje tropski staklenik i staklenike starog botaničkog vrta. Staklenici su sagrađeni 1962./63. u sklopu međunarodne izložbe vrta 1963. godine. Postoje pet različitih područja, koja su podijeljena po različitim grupama biljaka i životnog prostora. Danas su staklenici kao i mediteranske terase zaštićeni spomenici.
 
Takođe, u parku se nalazi i Japanski vrt koji je sagrađen 1988. i najveći je svoje vrste u Evrope. Kod gradnje tog vrta se orijentisalo na obliku klasičnih, japanskih vrtova. U sredini japanskog vrta nalazi se jezero s kućom čaju na obali, gdje se može učestvovati na klasičnim ceremonijama ispijanja čaja, učenju japanske kaligrafije, informacije o japanskim mirisnim ceremonijama i učenju udaranja po Taiko bubnjevima.
 
Na površini od 5.000 m² se 1993. sagrađen je vrt ruža s 300 različitih vrsta ruža. U sredini vrta ruža se nalazi jedan paviljon gdje se ljeti može informisati o ružama.
 
U sklopu parka postoji i muzički paviljon, gdje se redovno održavaju besplatni koncerti ali i dječija igrališta, mini golf, klizališta, muzej za istoriju Hamburga, jahanje ponija za djecu, šareni vodeni koncerti kao i vrt ljekara.
 
 
 
 
Frontal/D.S.
Foto: fb stranica Planten un Blomen
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog