Nauka

Naučnici potvrdili Ajnštajnovu teoriju

Planete mogu zakretati prostor-vrijeme svojim kretanjem, dokazali su naučnici a prenosi britanski Independent.

Astronomi su posmatrali kako kretanje udalјenog binarnog sistema zvijezda demonstrira efekte "povlačenja okvira", što se događa kada masivni predmeti povlače prostor-vrijeme koje ih okružuje.

To je zaklјučak dvadesetogodišnje studije koja dokazuje teoriju  vijek nakon što je prvi put predložena. Takođe, potvrđuje predviđanje Ajnštajnove Opšte teorije relativiteta.

Efekat ''povlačenja okvira'' je primijećen i na Zemlјi, gdje su sateliti posmatrali gravitaciono polјe naše planete dok se okreće. Ali efekat je vrlo mali, te ga je teško izmjeriti i ispitati.

Masivnija tijela, poput neutronskih zvijezda ili bijelih patulјaka, daju naučnicima šansu da ispitaju fenomen u mnogo većoj mjeri.

Ideju da rotirajuća tijela mogu da zakreću prostor-vrijeme, prvi su predložili austrijski matematičari Jozef Lens i Hans Tiring, koji su to predložili tri godine nakon što je Ajnštajn objavio svoju Opštu teoriju relativiteta.

Iako se efekat može vidjeti na vrlo malom i suptilnom nivou na Zemlјi, pomoću žiroskopa i druge tehnologije. U slučaju brzo-rotirajućeg bijelog patulјka to je 100 miliona puta jače.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog