Nauka

Потопљени континент Зеландија

Изгубљени свjетови чувају се у многим митовима и легендама – Атлантида, Хипербореја или Лемурија. Ипак, постоји прави континент скривен испод Тихог океана, одмах поред Аустралије.

Геолози су открили да је џиновски континент испод Новог Зеланда настао као резултат „огромног суперспорог земљотреса“, тектонског процеса који је створио Ватрени појас Пацифика.

Зеландија је огромна копнена маса у јужном Тихом океану, готово потпуно потопљена. Острва Новог Зеланда и Нове Каледоније чине једина већа подручја која су изнад воде.

Зеландија је научницима позната већ дуже врijеме, а сам назив је смишљен 1995. године. Прва експериментална експедиција за испитивање тог подручја организована је 1972, а услиједила је вишедеценијска свађа око тога да ли Зеландију класификовати као континент или као фрагментирани комади копна.

У 2017. години, Експедиција 371 проучила је узорке језгара седимената дубоких чак пет километара да би утврдила да је Зеландија некада била део Гондване, суперконтинента који је обухватао оно што ће постати Африка, Јужна Америка, Аустралија, Антарктик и Арабија.

Међународни тим геолога закључио је да Зеландија по свим критеријумима треба да се класификује као утопљени континент, а не као микроконтинент - попут подводних висоравни у Индијском океану. Процјењује се да Зеландија имати површину од 4,9 милиона квадратних километара, што је отприлике десет пута веће од Шпаније.

Потопљени континент одвојио се од Гондване прије око 85 милиона година због помјерања тектонских плоча у спољном Земљином омотачу и потонуо до касног периода креде (пре неких 66 милиона година).

Недавно објављени налази Експедиције 371 говоре о томе да су континент тада исклесале исте силе које су створиле пацифички Ватрени појас – путању дуж Тихог океана на којој се налази већина активних свјетских вулкана и епицентри земљотреса. Сматра се да је сеизмичка активност дуж тог појаса резултат океанских плоча које се крећу испод лакших континенталних плоча.

Анализа узорака фосила показала је да је сјеверна Зеландија постала много плића због ватреног појаса и вјероватно је имала копнене површине прије 50 до 35 милиона година, али се затим потопила у океан за додатни километар, како би стигла до данашње дубине. То је био догађај од заиста глобалног значаја.

 

Извор: Спутник.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog