Nauka

Тираносаурус рекс, краљ диносауруса, стекао новог члана породице

Дијелови фосилизиране лобање који су припадали до сада непознатој врсти тираносауруса, пронађени су у јужној Алберти у Канади. Новооткривени предатор харао је Сјеверном Америком у доба касне Креде.

Фосилизирани остаци лобање пронађени су у Канади захваљујући фармеру и палеонтологу аматеру Џону Де Гроту, наводи се у саопштењу Краљевског музеја Тирел у Алберти, гдје ће овај примерак ускоро бити изложен.

Ово је прво откриће нове врсте тираносауруса у Канади послије 50 година, а уједно и једно од најстаријих пронађена у Сјеверној Америци. Истраживачи претпостављају да је живио око два и по милиона година прје свог блиског рођака, тираносаурус рекса.

Thanatotheristes degrootorum, како су га научници назвали, као застрашујући предатор владао је прије 79,5 милиона година земљом, данас познатом као Сјеверна Америка. Ако су научници добро израчунали, могао је да достигне висину од девет метара и тежину већу од двије тоне, што значи да је ипак био мањи од свог сродника, тираносаурус рекса који је могао порасти и до 12 метара дужине.

Име које су му додијелили представља комбинацију речи „Танатос“, што је грчки бог смрти, и речи „теристе“ – косац. Други дио имена, дегроторум, одабран је у част Џона Де Грота који је пронашао фосиле.

„Одабрали смо име у жељи да нагласимо чињеницу да је овај тираносаурус био једини познати, велики и искључиви предатор свог времена у Канади – косаc смрти, а надимак ће му бити само 'Танатос' – смрт“, напомиње доценткиња Дарла Зеленицки, са Катедре за палеобиологију Универзитета у Калгарију.

Јединствене особине фолислизиране лобање на којој су се јасно оцртавали зуби, помогле су истраживачима да утврде да је ријеч о посебној врсти диносауруса.

„Танатотеристес се разликује од свих осталих тираносауруса прије свега по посебним карактеристикама лобање, али најочигледније су грбе на носу које се протежу све до горње вилице“, наводи руководилац пројекта, Џаред Ворис.

Новооткривени фосил придружује се породици других тираносауруса који су пронађени у Канади – дасплетосаурусу, горгосаурусу, албертосаурусу и тираносаурус рексу.

Дасплетосаурус је био посљедње велико откриће у Канади 1970. године. Откриће овог фосила омогућило је истраживачима да утврде да су различите групе тираносауруса живјеле широм Сјеверне Америке, одвојене једна од друге током раздобља касне Креде прије 74 до 80 милиона година.

Група дасплетосауруса, којој је припадао танатотеристес, лутала је између јужне Алберте и Монтане, док су се остали кретали у централној Алберти или у јужним дијеловима Сједињених Држава. Међу познатим савременицима танатореристеса, такође откривених у Алберти, налази се и рогати ксеноцератопс.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog