Dani(j)el Simić

Нико није пророк у свом селу

"Изгуби ли полицију, РС ће се свести на ниво фолклорног друштва, а Србе чека иста судбина као на Косову. Спора, лажљива и сиромашна"


Као дијете, чудио сам се што званичници честитају празник дан, или два раније. Касније је, уз радне обавезе, дошао закључак: и они славе, па им се не прича с преноситељима честитки. Стога бих прво честитао војницима Српског пука, полицајцима, здравству, ватрогасцима; свима што за празнике раде чувајући нас који се проводимо, па тек онда куририма.

Гледам српске медије у 2007. и просто не вјерујем. Они са државних јасала, коначно почели извјештавати у корист те исте државе. Што није посљедица духовне надградње, већ промјене курса власти; па се једино приватним медијима вриједи бавити као стварним извјештачима. Живе од свог рада, и имају више непознатих које су приморани да убаце у једначину, како им дјеца не би гладовала.

Раст слободе говора у Српској, у директној је пропорцији с падом броја окупационих војника. Данас могу комотно напушити словачког апаратчика, крстећи га као Миро Лајавац; док је 2002. на мој текст о сулудом насиљу, које забрањује основачки уџбеник за географију јер је на насловној РС уцртана дебелом линијом (ем је била танка, ем је на сајту ОХР била баш таква какву забрањују), стигло пријетеће писмо из јазбине Педија Ешдауна. Ако се ове теткице неко још сјећа...

Наравно да се сјећа! Јер данас истину не пишемо слободно, што је Лајавац бољи човјек од Педераша, већ што нема 65.000 војника да вам упадну у редакцију, заплијене документацију, претуку вас и ухапсе као осумњиченог за ратне злочине. Па се послије извине, јер су погријешили идентитет и адресу...

Тако су нас ућуткали. Они који су наставили оштро, ударише по лоповлуку српских политичара, док су окупатори остајали недодирљиви. И шта се десило? Сваки покушај да медији потакну социјално-антикорупцијску револуцију, Високе дахије су награђивале сарадњом с подрепашима типа Калинића, Шаровића, Чавића, Иванића, Микеревића...  Онда би се заједнички окомили на медије, који су се усудили рећи: Потписали су све, укинуће чак и ВРС! И шта се десило? Није стога уопште чудно, драги припадници Српског пука, што се термин медиј користи и за бабе врачаре. Ослушкивачи, посредници, навјешћивачи. Па што и не рећи – пророци!

Ма није (тужба за клевету), какви то! Ми смо само у начелу изразили спремност да РС (срамна судска пресуда о одштети), као бољи дио БиХ (финансијска инспекција) остане на курсу евроатланских интеграција (казна из РАК, ако ово раније не упали). Зато опет питам: И шта се десило?

Дошао Додик, и све их помео наравоученијем како један мудиша, вриједи више од хиљаду крадиша. Дао нам наду да смо се коначно ујединили око јуначине, идеала неочитљивих на фискалној каси. Повешће нас у борбу против тираније. Спасити од вехабијских хорди, финансираних петродоларима и нарко-мафијом. Растеретити погледом у будућност, у којој не школујемо дјецу за православне фанатике. И шта се десило? Ако није досадно понављати?

Нашем хероју пропиштао бар-код! У Сарајеву аминовао Лајавчево није шија него врат, а затим и није Шпира него Шпирић. Исто као ПДП и СДС својевремено. У оставци смо до краја радног времена... Отуд ми се јавља пророчки дар! Каже да силеџије из НАТО чекају предсједничке изборе у Србији да нам отму Косово, исто као што је Додик чекао ове код нас, да призна шта је потписао у Мостару.

Јер изгуби ли полицију, РС ће се свести на ниво фолклорног друштва, а Србе чека иста судбина као на Косову. Спора, лажљива и сиромашна. Сјећате се Косова 80тих? Оних мртвих мачака у бунарима, полупаних гробаља, запаљених цркава, силованих дјевојака? Братствојединствена полиција није чинила ништа да нађе починиоце, јер је то Шиптарима омогућила реформа Устава. Она из 1974, не ова из 2008.

Одавно слушамо о ломљењу споменика српским жртвама у посљедњем рату. Јел' треба чекати да један дан дође тај који вам је силовао кћерку, па затражи да му продате кућу и иселите у Србију? Цијенећи је пет пута више него што вриједи, јер плаћа новцем из Сауди Арабије и Косова.

Пљуваће нам унуци на слику, ако независност не прогласимо истог трена кад и у Приштини! Шта ћете им рећи? Да конститутиван народ има мања права од националне мањине? Да смо гори од Шиптара? Да је била можда нека војска, способна да нас у том спријечи? Моћете рећи једино: вођама је био дражи банковни рачун. А и то само зато, јер се за нашу слободу говора гине у Ираку.

Стога Нову годину честитам, честитим новинарима! Који се не боје да ће их прогласити СДСовцима, ако се ради будућности свих нас, супротстављају Додиковом кукавичлуку. Томе што СДСов начелник у Бијељини, лично и дан послије избора, предлаже преименовање улица Јована Рашковића и Милана Тепића. Док у самом центру Тузле и даље пише синтагма српски фашисти. Што за те Маркале-2 СИПА хапси генерала Ђукића, а премијерова радикалски оштра тужба, Дудаковићу служи само као реклама. Милету више не треба ни референдум, камо ли реклама.

Молим вас, колеге и саборци, говорите о томе. Видјели сте недељом у 2, колико се исплати улизивати фашистима који постављају простачке сачекуше, фолирајући мултиетничност и толеранцију. Таман и колико премијер, те његови савјетници за медије, знају нешто о овом послу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog