Srđan Blagovčanin

ТВ Бастиља

Да је стање медијских слобода драмтично погоршано у БиХ, панично схватају и они најоптимистичнији. Крунски доказ овакве тврдње је без сумње РТРС, који је постао све оно осим што би требао да буде, дакле јавни сервис, који финансирају грађани. Повјерење режима у РС, искусни ратни кадар и руководилац ове куће је без сумње оправдао вишеструко.


Некадашњи министар вјера, и сада зна коме да вјерује. Више него успјешни ратни министар вјера, у чијем је мандату срушено више вјерских објеката, него вјероватно икада у модерној историји, успјешан је и сада.

Пројектовање стварности за потребе режима и стварање измишљених непријатеља у виду зле међународне заједнице која не зна шта ће са собом, па смишља завјере против најбољег дијела БиХ, а посебно против оног још бољег његовог дијела, који доживљава ренесансу без преседана, невладиних организација које за потребе зле међународне заједнице извршавају задатке на терену, непослушних, а фрустрираних медија, ради заиста на најбољи могући начин.

Показаују то сталне оргије медијских господара мрака, попут оне љетошње против ТИ БиХ или такође недавне против међународне заједнице, сарајевских кругова и других измишљених непријатеља којим вјерне претплатнике упорно и мора се признати вјешто трауматизирају.

Мјера је одавно изгубљена, те се прешло из сфере преношења вијести у сферу стварања вијести. Наравно по унапријед смишљеном сценарију о РС као оази на земљи којој чак ни глобална криза не може ништа и која доживљава привредни раст већи од Кине, и у којој су сви једно тј. Додик (што су више пута истицали премијер и предсједник). За то вријеме у сигурности коју обезбјеђују властито правосуђе, полиција и медији, режим наставља да изналази увијек нове начине да властите порезнике олакша за астрономске износе.

Али милостив је господар. Награда је стигла у виду изградње РТВ дома. Занимљива инвестиција у сарадњи са официјелним неимаром Владе РС, биће корисна за све и сви ће наравно добро напунити ионако препуне џепове. Наравно осим за претплатнике, истраумиране бројношћу и бестијалношћу измишљених непријатеља.

Компарација са Милошевићевим РТС као времнески и географски најближим узором, неизбјежна је. Из тог периода као пластичан опис остао је графит, „молим те боже да се преселим у земљу из другог РТСовог дневника" . Чак је и самом Милошевићу у једном тренутку постало дегутантно.

Остао је забиљежен у транскриптима Милошевићевих разговора и разговор са директором РТС, када је рекао да га пусте више у три п... м......., згађен количином слуганства испољеном према њему, највећем сину свог народа. Када је мјера превршена, почели су масовни концерти по градовима Србије, када су грађани у пола 8, дакле у вријеме када почиње дневник РТС, излазили на балконе и лупали по шерпама.

Сви знамо како се завршило 5. октобра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog