Srđan Puhalo

Множина против једнине

Читам данас да је Ватикан филм „Анђели и демони" окарактерисао, ништа мање, него као напад на Бога, а не као још једна маштарија Дена Брауна. Смијешно зар не?


Исто тако је смијешно што се сваки напад на наше политичке лидере, у Републици Српској, опажа као напад на овај ентитет. Е, немој се Срђане шалити с тим, није то исто.

Питам се докле ћемо се крити иза паравана множине?
Када живите у друштву у којем доминирају национализми, подебљани с религиозношћу и колективистичким вриједностима, онда ви као појединац не постојите.

Уствари, ви сте само потрошни материјал, гласачка машина или топовско месо, за остваривање интереса колектива којем припадате и њихових вођа. Утаквом друштву успјех појединца, се најчешће представља као успјех групе, а с неуспјесима се морате сами изборити.

Индивидуално вредновање успјеха тешко би пало многима, јер би морали престати славити туђе успјехе као своје. Нестали би докази наше супериорности, оличени удругима: нашим спортистима, умјетницима, научницима и свим осталим који су успјели у нечему. Није се лако навићи да Дивац, Јанкновићка, Ђоковић и др. нису доказ наше способности.

Тако је наша просјечност фино функционисала с њиховим успјесима. Тешко је не поносити се нашим нобеловцем Андрићем (ставрно чи је он?), док најчешће читамо „жуту" штампу, а књиге купујемо само као поклон другима, јер немамо новца за нешто скупље.

Ни тада, као ни сада, иза успјеха тих људи није стајала држава, већ само рад и труд појединца.

Присвајање туђих успјеха је један од разлога што сваку побједу Србије, у Републици Српској, бурно прослављамо. У недостатку домаћих шампиона и побједника, окрећемо се Србији и славимо њене тј. „наше" успјехе. Има ли бољег доказа колико смо бољи, паметнији и љепши од других?
Можете замислити какав би то био цивилизацијски скок када би наше друштво почело успјехе, а зашто не и неуспјехе, опажати и вреновати као резултат појединца или одређеног тима.

Можда би тада почели да цијенимо праве вриједности?

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog