Srđan Puhalo

Импресија 1

Да је еконоска криза стигла у наше крајеве не признају само Премијер Додик и моја жена. Они настављају по свом, и за њих је криза само нови изазов. О мјерама штење још се озбиљно не размишља.


Неки дан на улици видим плакат с великим насловом „Исход глобалне кризе". Најављује се трибина у Бања Луци. Станем да видим шта пише и имаш шта прочитати. Финансијска криза је дио веће кризе (глобално загријавање и духовног срозавања) која је најављена још давних дана у неком вјеском тексту, предпостављам Библији, под називом „Откровење Јованово".

Као што видите све би било другачије да смо на вријеме читали праву литературу. Тржиште вапи за књигом под насловом „Библија за економисте- како преживјети рецесију и отићи у рај"
Читам ових дана да у општини Калиновик за прво рођено дијете дају 500 КМ, за друго дијете 600 КМ, а за треће 1000 КМ.

На први поглед примамљиво, али то су паре које су најтеже зарађене. Прво вам треба пола године да „направите" дијете, онда оно треба да проведе девет мјесеци у стомаку. После рођења дјетета треба вам још мјесец дана да добијете новац. Значи да би зарадили 500 КМ треба вам шеснаест мјесеци.

Значи сваки мјесец по 31 КМ. Ђаволу било мало.

Прочитах у новинама да нека невладина организација у сарадњи са Центром за социјални рад Бања Лука, почиње да спроводи курсеве за младе брачне парове, до 35 година старости и које имају једно или двоје дјеце, а теме су: енглески језик, мотивациони курсеви и обука за писање пројеката. Једном младом брачном пару, једино те вјештине фале, па да буду сретни и задовољни. Мени би нарочито били интересантни ови мотивациони курсеви, шта год то да значи.

На крају јесте ли примјетили да када један политичар жели да „облати" неку партију или другог политичара, онда га назове секташем, а његову странку сектом. Политичари немојте да вријеђате те људе, они барем у нешто вјерују, а за вас је то тешко рећи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog