Srđan Puhalo

Сенатори, јабуке и култура религије

Постоје два показатеља истинске успјешности на нашим просторима. Први је да се појавите у часопису „Глорија", а други је да будете изабрани у Сенат Републике Српске. Трећи је да имате свој воћњак јабучастог воћа, али то још увијек није верификовано у Народној скупштини Републике Српске. Остали критеријуми су потпино ирелевантни.


Поред Академије наука, отворен је још један „клуб пензионера", Сенат Републике Српске. Да се ради на подмлађивању говори и податак о пријему нових чланова: Мирка Шаровића и Драгана Чавића. Волио бих знати за коју област живота су они еминентни стручњаци. Истина, били су Предсједници Републике Српске, али то је последица воље неуког народа, а не њихове стручности. Узгред, Сенатор је ријеч латинског поријекла и значи савјетник, толико о очувању и афирмацији српског језика.

У наредном периоду очекјем да Акедемија наука и Сенат образују посебне радне групе које ће се бавити развојем и промоцијом воћарства у Републици Српској, с посебним акцентом на јабуку, као омиљену воћку породице нашег Премијера. Што би рекао наш народ „Шта зна дијете шта је кредит, узме га и засади 175 000 стабала". У циљу промовисања воћарства у нашем ентитету, али и шире, предлажем да ангажујемо наше академике и сенаторе. Замислите их како, у реклами за промоцију воћарства грицкају јабуке и пјевају „Свако јутро јабука, па да живиш довјека".

Када јабуку пресјечете на пола укаже се звијезда, можда је то „крунски" доказ да је Додик социјалдемократа?

Не знам како црква гледа на толико засађених јабука, тог забрањеног воћа и узрока првобитног гријеха, али се буни због увођења предмета „Култура религије" у средњој школи, када имамо тако фину основношколску индоктринацију вјеронауком. Према ријечима теолога Поповића средњошколци су приморани да изучавају „Културу религије", док на Вјеронауку иду добровољно и радосно. Питам се како Министар Касиповић има срца да им помути ту радост и срећу.

И на крају да Вас поздравим с нових воћним хитом из Републике Српске:
„Спрем те се, спрем те четници, силна ће берба да буде".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog