Srđan Puhalo

На чему почива ауторитет Цркве?

Одговор је једноставан, ауторитет јој је дат од Бога или тако барем црквени оци кажу, а то се у данас не смије доводити у питање. Вјерски фундаменталиста ће ићи још даље и рећи ће „од нашег Бога". Све друго је лаж и обмана.


Али, да ли је то оправдање да црква постане врховни ауторитет за сва овоземаљска питања, која муче наше друштво? Није, нити би требало да буде.

Ових дана могли смо чути за незадовољство цркве увођењем предмета „Култура религије". Аргументи које прате ту критику су поприлично слаби и никако не треба да воде укидању овог предмета, већ само исправљању уочених недостатака и побољшања квалитета уџбеника и наставе. Због чега се о томе не консултују просветни радници, педагози и педагошки психолози, који су много компетентнији да говоре о томе од попова.

Такође црква има своје мишљење, и не либи га јавно изнијети, о хомосексуализму, абортусу, контрацепцији, сексу прије брака, квалитету појединих књига, а ових дана можемо видјети и о ефикасном начину лијечења наркомана (види видео-вијест на Фронтал.РС - Истјеривање ђавола лопатом).

Али, шта стоји иза тих ставова и поступака? Одговор је једноставан, ништа. Ни један озбиљан аргумент или чињеница, само моралисање и фразирање. Па, забога, постоје људи који су учили неке школе и знају много више о томе. Ваљда би њих то требало питати?

Па, до прије сто година црква нас је убјеђивала да је свијет створен за шест дана, да је жена настала од мушкарчевог ребра и да је Ева главни кривац за први гријех. Данас то изгледа смијешно, али су ти ставови тада били једнако (не)поткрепљени као и ови данашњи.

Када чујете на црквеном вјенчању ријечи свјештеника да „Муж треба да поштује жену, а жена треба да слуша мужа", онда Вам је јасно шта мисле о равноправности полова.

Можете ли замислити како је данас једном основношколцу, који послије часа вјеронауке, гдје је све објашњено чудима и провиђењима; оде на часове биологије, хемије или физике, гдје се учи о еволуцији, хемијским елементима и термодинамици. Није му лако, јер ако је истински вјерник, како да прихвати да смо постали од мајмуна?

Наравно да физика, хемија и биологија (тј. наука); немају одговоре на многа питања. Што научници поштено и признају, за разлику од религије која је још прије пар хиљада година одговорила на сва могућа питања. Као што кажу све је записано у Библији, Курану или гдје већ, само то треба прочитати и протумачити.

Због тога било би више него корисно да црква престане забијати нос у ствари о којима не зна ништа, а држави да престане да забија главу у пијесак, и да почне рјешавати овоземаљске проблеме.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog