Branislav Škobo

Како изгледа летјети у празном, луксузном авиону?

Данас када наши грађани могу само маштати о визама и путовањима на дестинације ван наше земље Влада РС одлучује се да то рјеши на једноставан начин, и то тако да смањи плате здравственим радницима и купи два авиона, који како ствари стоје неће ни полетјети из Маховљана осим када се у њима буде превозила висока делегације Владе РС или да лете празни као до сада.


Заједнички пројекат Владе РС и Аустријске авио компаније из Салзбурга "Аустроџет" доживио је потпуну пропаст јер је Влада РС у протеклој години плаћала лет празног авиона и тако изгубила 1.153.546,47 КМ.

Тешко је повјеровати да је у вријеме велике економске кризе која је захватила Републику Српску Влада РС одобрила Скупштини јавног предузећа "Скај Српска", на чијем је челу премијер Милорад Додик, да донесе одлуку о куповини два нова путничка двомоторна авиона вриједности до 48 милиона долара, што по актуелном курсу износи 74.5 милиона КМ.

Ако се има у виду да на овај износ треба додати ПДВ и трошкове оспособљавања ових авиона за редовну употребу, стручњаци процјењују да ће ово коштати око 90 милиона КМ.

У времену када Влада РС-а јавно објављује мјере штедње ради ублажавања ефеката глобалне кризе, истовремено не објављује да ће 90 милиона КМ ове године утрошити за куповину авиона, а свима је познато да се широм свијета авиокомпаније затварају због кризе или их субвенционирају државе власници националних авиокомпанија.

Апсурд до апсурда, овако нешто тешко је и замислити.

Да ли су то средства од приватизације и да ли је то правилан начин да се она троше, вјероватно је да ово није једини апсурд утрошка новца од којег су бољи живот требали да имају сви наши грађани.

Поставља се питање да ли још увијек има новца од приватизације или је на овакав и сличан начин узалудно потрошен?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog