Branislav Škobo

(З)Екстраваганција у срцу Бање Луке

Конзорцијум "Делта Зекстра" постао је 3.октобра 2008. године власник робне куће "Боска" купувши 58% државног капитала те фирме за 3 милиона евра.


Уговорм о купопродаји према изјави министра Глухаковића заштићена су права 254 радника Боске, а Конзорцијум је преузео обавезу да измири обавезе према Пореској управи.

Велику захвалност изражавао је предсједник Владе РС Милорад Додик овој фамозној компанији која према његовим ријечима у РС улаже 40 милиона евра. Све ово је било као у бајци, просто невјероватно да би било истинито.

Потписивању уговора присуствовао је и предсједник београдске компаније "Делта" Мирослав Мишковић, који је најавио прављење "шопинг мола", већег од подгоричког, а према његовим ријечима требао је бити готов до 2010. године, што је свакако и било 2009. године, али иза ћошка на сасвим другој локацији.

Све ово у октобру 2008. године завршило се на причама и обећањима која су лакомислено изговорена, уговор никада није дат јавности нити новинарима на увид што је одмах алудирало на сумљиве и незаконите радње.

Радници су и данас као и оног тренутка када је фамозни уговор потписан, без посла и без обезбјеђене егзистенције.

Штрајк који су организовали радници и затворили робну кућу кратко је трајао, јер су тражили да се њихов проблем ријеши, а рјешење се огледало у посјети Премијера и високе делагације Владе РС и штрајк је стао, уста занијемила, ријечи нестале са усана, запањени радници очекивали су да велики бос све то брзо рјеши у свом стилу, али само се десила, помпезна најава у медијима и крај, коме нема краја.

Све ово и не би било тако чудно да само након неколико дана исти тај конзорцијум који је мазао очи радницима и јавности није у срцу Бања Луке отворио продајни објекат са својим (З)екстравагантним производима и на тај начин дао до знања да га није брига ни за раднике, а ни за уговор који им је вјероватно и омогућио такво понашање.

И као и обично као шлаг на торту, а кап у препуну чашу воде радницима, Влада РС је дала сагласност да се уговор са Конзорцијумом раскине, без последица очигледно.

Испоставило се да је 3.октобар 2008. године био почетак краја потписаног Уговора о продаји бањалучке робне куће "Боска" и крај њеног постојања, док очигледно за њене раднике нико и не брине.

Кога је брига колико они имају радног стажа, година старости и чланова породице и од чега ће живјети, али они кажу да су очекивали раскид уговора и како изјављују много не брину јер ће им Премијер све рјешити, вјероватно као и прије седам мјесеци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog