Srđan Puhalo

Шупљирање

Овај текст је настао као реакција на колумну Николе Баштинца „Педи с гађењем", због тога је неопходно пажљиво прочитати поменуту колумну на: http://www.frontal.rs/cyrl/?page=63&korisnik=589&vijest=27215.


На почетку текста имамо причу „о старцу и доктору". Шта је поента те приче?

Поента бр. 1. Показати како доктори наука нису „ренесансне личности" или боље рећи да су „фах идиоти", и због тога не требају да причају о свему и свачему на славама, већ да госте „даве" својим докторатом, јер то једино знају.

Поента бр. 2. гласи: народ је увијек у праву, јер смо ми на власти. Поставља се питање да ли би то исто казао и 1996. године, када је СДС био на власти, а СНСД се перципирао као издајници и комуњаре.

Поента бр. 3. Ето избора, чим је народ у праву.

Даље слиједи позивање на народну пословицу „ да 100 паметних не поправише што једна будала поквари". Морате признати да је данас веома тешко утврдити које је усамљена будала, а ко су тих 100 паметних. Ваљда то зависи од тога да ли сте опозиција или власт и да ли сте из Републике Српске или Федерације БиХ.

Сада долазимо до главног дијела текста у којем се све што неваља у земљи сваљује на Високог представника Педија Ешдауна. Да ли сте се икада запитали, како је могуће да ниједан Високи представник у Босни и Херцеговини не одговара Србима. Постоје двије солуције или је до Срба или је до Високог представника. До сада нам нису ваљали ни Енглез, ни два Аустријанца, ни Швабо, ни Швеђанин, ни Шпанац, ни Словак. Што би рекао наш народ „Лошем к...., свака длака смета".

Наравно наставља се с даљом банализацијом. Ко бива, Ешдаун сам доносио одлуке у Босни и Херцеговини, без сазнања Америке, Европске уније и Русије, а уз наговор и „овације" сарајевских јалијаша. Мало сутра.

Онда слиједи релативизација свега. Као ОХР је натранспарентан, недемократски, бирократски и служи за производњу криза. Па ОХР је вјероватно транспарентан онима који дају новац за његово функционисање. Демократски је онолико колико и домаћи политичари, а бирократски ништа мање него наша власт.

О кривици Ешдауна за међунационално неповјерење у Босни и Херцеговини не вриједи ни расправљати, ако имамо у виду реторику домаћих политичара (Додика и Силајџића) на последњим општим изборима.

А што се тиче тужбе, слободно тужите Ешдауна, као да немате ништа паметније радити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog