Mladen Ivanić

СНСД: Има ли пилота у авиону?

У последњих неколико мјесеци видљиво је да СНСД, који држи апсолутну власт у Републици Српској и најважније српске позиције у Сарајеву, нема координисан наступ, да се понашају стихијски, конфузно и без концепта.


Иако му представници власти стално пуне уши причом да само они могу одбранити и заштитити РС, вјерујем да ће народ коначно схватити да је једина права опасност за РС неспособност и неодговорност њених политичких представника, а управо је то оно што нам се дешава.

Већ четири мјесеца СНСД не саопштава да ли су делегати ове странке у Дому народа Парламента БиХ гласањем за уставне промјене са четири територијалне јединице проводили политику странке, или је став СНСД оно што је тврдио предсједавајући Представничког дома из СНСД, Милорад Живковић, да је та одлука његових страначких колега штетна по РС и да за њу никада неће гласати.

Да се подсјетимо, тада је госпођа Мајкић рекла да није могла добити предсједника Додика на телефон јер је био недоступан, Живковић је рекао да су делегати СНСД тако гласали да би помогли Сулејману Тихићу, а госпођа Мајкић је на то поручила да свако ко тврди да је она гласала да би помогла Тихићу говори глупости.

Било како било, ова неодговорност делегата СНСД већ је направила штету, јер су први пут званични представници Републике Српске одустали од двоентитетског дејтонског уређења Босне и Херцеговине. Свака наредна прича о уставним промјенама започеће са стављањем ове одлуке на сто од стране представника бошњачких странака и зато је још увијек немогуће процјенити сву штетност овог промашаја делегата СНСД.

Нажалост, овај промашај је био само најава низа сличних конфузија, које су производили представници СНСД.

Савјет министара је на једној од сједница усвојио статегију за повратак избјеглица, након чега је предсједавајући Шпирић саопштио да је учињен велики корак напријед и позвао посланике Представничког дома да усвоје ову стратегију. Само неколико сати касније изјаву за медије је дао посланик СНСД, Славко Јовичић Славуј, који је поручио да је стратегија лош документ и да му не пада на памет да гласа за оно што су његове страначке колеге у Савјету министара већ усвојили.

Резултат је то што нећемо имати попис становништва како је планирано, јер је усвајање ове стратегије био дио договореног политичког пакета за провођење пописа. СНСД никада није саопштио шта је њихов став - оно што говори Шпирић или оно што говори Славуј.

Редали су се ускоро и нови случајеви који су забављали јавност, а Републици Српској наносили штету.

Министар спољне трговине из редова СНСД, Младен Зиројевић, више пута јавно позивао да се закон о заштити домаће производње не усваја у Парламенту, јер је штетан по БиХ. Истовремено, посланици и делегати из његове странке поручивали су да је закон добар и да ће за њега гласати, што се на крају и десило. Став СНСД по овом питању јавност никада није чула.

Такође, јавност је ускраћена и за став најодговорније странке из РС у заједничким органима, по питању НАТО. Да ли је то оно што говори страначки лидер, укључујући и позив српским војницима да напусте вјежбу у Грузији, или оно што говоре и раде Небојша Радмановић и Никола Шпирић?

Сличну представу су кадрови СНСД направили са химном, када су прихватили понуђено рјешење и учествовали у његовом креирању, све док није стигла до Дома народа, када су је управо делегати из ове странке срушили. Поново остаје мистерија шта је став ове партије кад је химна у питању.

Најновији случај су стране судије у БиХ. Додик и други страначки функционери су упорни са понављањем да свако ко нема БиХ пасош треба да напусти домаће правосуђе на крају ове године и да неће дозволити никоме од страних судија да продуже боравак у БиХ.

У међувремену, Савјет министара, са гласовима министара СНСД, доноси приједлог закона да за питања ратних злочина и за оне предмете који су започети, стране судије остају и након 1. јануара. Шта ће бити исход најновијег СНСД-овог лутања у Сарајеву тек требамо видјети, али је сигурно да се немамо чему добром надати.

Примјера има још, ово су само неки који најдиректније говоре у прилог чињеници да је политика СНСД политика ‚‚од данас за сутра", да она нема концепт, визију и дугорочност. Бусање у прса, прича о референдуму, о отцјепљењу, непотребне конфронтације са странцима и оштре изјаве да се ‚‚запали" народ, нису оно са чим се брани позиција Републике Српске.

Републици Српској треба смиреност, сталоженост и стрпљење у провођењу политике која је јасна и чије циљеве знају сви представници у Сарајеву. Нажалост, последњих мјесеци то је све оно чега нема у политици СНСД, чији се представници понашају као да долазе са различитих планета а не из исте странке.

Свако од поменутих лутања СНСД-ових кадрова око врло важних питања представља ударац на стабилност и компактност ставова представника РС у Сарајеву и на положај Републике Српске пред разговоре о уставним промјенама и требаће времена да се лоши ефекти такве политике анулирају.

 

<input id="gwProxy" type="hidden" /></p> <!--Session data-->

<input id="jsProxy" type="hidden" /></p>

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog