Srđan Blagovčanin

Чекајући 31. септембар

Изгледа да је стварно постало беспредметно говорити о европским интеграцијама БиХ. Очигледно да је више стало Бриселу него нама, да се тај процес убрза.


И док се Оли Рен се хвали новим пасошем који је добио од власти у Београду, када је дошао у БиХ позлило му. Ваљда то никога не чуди. Летећи циркус Николе Шпирића, познат још и као Савјет министара, послије објаве да БиХ није испунила услове за либерализацију визног режима, ријешио је да се повуче на колективни годишњи одмор.

Треба се одморити од неиспуњавања услова, а друг Никола славодобитно објави да ће БиХ испунити све услове до 31 септембра. Или 29 фебруара. Свеједно. Директор дирекције за европске интеграције још увијек није постављен и тако већ двије године, па не жури нам се нигдје.

У међувремену, летећи циркус остао без једног од најистакнутијих чланова, Тарика Садовића. Капацитети за опструкције су осјетно смањени, међутим не треба подцијенити остале чланове. Министар спољних послова за то вријеме крчми и оно мало преосталог угледа БиХ, изазивајући дипломатске скандале по Црној Гори. Осталим члановима требамо бити захвални, они се само не мијешају у свој посао.

У међувремену, треба осигурати подривање преосталих институција. Тако Савјет министара усвоји приједлог Закона којим се продужава мандат страним судијама и тужиоцима у одјелу за ратне злочине, али не и у одјелу за организовани криминал и корупцију. Џаба предсједница Суда и главни тужилац апелују да је неопходно продужити мандат, и да је чак и са постојећим капацитетима тешко процесуирати бројне случајеве.

Значи, не могу судити странци, за муслимане је премијер Додик већ одавно појаснио да не могу судити.

Дакле, беспредметно је и о корупцији и организованом криминалу...

 

Komentari
Blog