Srđan Puhalo

Зајебанција и толеранција

Као сто рече народна пјесма "Опет ми је сујета процвјетала". Шта човјек да ради када је мали и ситан, а притом нереално амбициозан? "Убих" се да постанем интелектуалац, а никако да добијем званично признање за мој рад и труд.


Неки дан је НВО "Град" организовао округли сто с насловом "Против мржње и искључивости, за толеранцију и разумијевање". Како пишу Независне новине, био ту: Инцко, Копања, министар Касиповић, владика Григорије, конзул Србије у Бањој Луци, шеф канцеларије ОХР у Бањој Луци, професори с Бањолучког универзитета, директори државних фирми и многи други. За разлику од прошлог округлог стола, изостао први човјек Интеграл инжењеринга. Вјероватно оправдано, јер ко би такво окупљање пропустио.

Прво што ми "боде очи" је да су међу интелектуалцима преовладавали државни службеници и странци. Још да је сишао неки генерал с Мањаче, гдје се одржава она НАТО вјежба, гдје би скупу био крај. Изгледа да је ово био скуп политички подобних, што, морате признати пркоси уобичајеној дефиницији интелектуалца.

Но пређимо на изјаве учесника овог округлог стола.

Владика Григорије је рекао "Лако је вољети оне који воле вас, али је тешко вољети оне који вас мрзе". Потпуно сте у праву владико, мада сте ово преписали из неког споменара, али је још лакше осудити оне који вас не воле.

Инцко је нагласио да "У БиХ треба доћи до тоталног помирења и враћања повјерења, а интелигенција у БиХ не смије о томе да ћути" и ово је лијепо речено, само што до тоталног помирења које он прижељкује неће доћи с људима пред којима је то изјавио. Присутни више раде на "тоталној анестезији интелектуалних активности" него на охрабривању истих.

Министар Касиповић је као прави "интелектуалац" подржао изјаву свог шефа и нашег Премијера "о предаху од политичких питања и враћању економији и свакодневном животу". Амин.

Копања је истакао "страх замјенице министра спољних послова од одласка у Сарајево", као примјер који свакога треба да забрине. И ја понекад одем у Сарајево, али мора да нешто није у реду са мном, јер мени само понекад буде мука од вожње и возачевог избора музике у аутобусу. Наравно, за то је потребан нови округли сто.

Поштована господо из НВО "Град" молим вас да ме позовете на сљедећи округли сто, макар се говорило и о изградњи аутопута или аеродрома, воћарству или вјежбама за јачање леђа; јер имам силну жељу да напокон и ја постанем признати "интелектуалац", а и да видим Инцка у живо.

Ако је био овакакв округли, можете ли замислити какав је тек био шведски сто?

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog