Srđan Puhalo

Мој проблем с Фифи и цвјетним друштвом

Да ли вам дијете гледа цртани филм „Фифи и цвјетно друштво"? Ако гледа вријеме је да престане, а ако не боље немојте ни да почиње.


Ево и зашто.

Неки дан чујем кћерку како онако сама за себе каже „Бок друштво", гледа дјете цртане „Фифи и цвјетно друштво" па почела да прича по хрватски. Наравно требам ли напоменути да су ДВД купљени у центру Бања Луке.

Не знам какав став имају заштитници националних инетереса поводом пиратерије, али знам да се гнушају хрватског језика као једног од видова специјалног рата у циљу разарања српског националног бића.

Запитах се ја дали ли гријешим у васпитању дјетета, тј. да ли је боље да дијете не гледа уопште Фифи, ако цртани није синхронизован на српски језик?

Наравно, постоји могућност да дјетету пустим цртани на енглеском језику, и потпуно избјегнемо хрватски, али ми онда на мала врата „уђе" глобализација и амерички систем вриједности (Кока-кола, Мадона, Мики Маус, људска права, хомосексуализам и остало западно „смеће").

Па сад буди паметан, шта је мање зло?

Имам ја још дилема око те Фифи.

Фифи и цвијетно друштво су анационални, тј. код њих нема дилеме дали су Босанци, босански Срби или само Срби. У њиховом врту попис се може спровести колико сутра. Знам ја да дјецу треба од малих ногу учити да је велика ствар што су рођени као Срби, Хрвати и Бошњаци, и да је то примарни идентитет, док су полни, родни, професионални и други идентитети мање важни. Па то свакодневно наглашава и наш Премијер.

У том цртаном нема пуно насиља, тако да дијете не треба да се мучи око негирања злочина и жртви, нити да размишља о томе да ли је Боцко (лик из цртаног) ратни злочинац или херој. Сви неспоразуми се рјешавају кроз разговор, дијалог, и уз пуно разумјевање другог и другачијег, што морате признати није примјерено за наше просторе.

У Цвијетном врту нема ни прегласавања или угрожавања „виталног националног интереса". Онај ко погрјеши обично призна своју грешку и сви му опросте. Можете ли то да замислите? У стварном животу то баш и није тако, ако се не понашате као власт „пропише" за час вас прогласе издајником, а онда све по реду.

Ваљда Вам је сада јасно колико је овај цртани опасан за моје дијете и њен живот у овој земљи. Вријеме је да се крене с успављивањем уз Марка Краљевића и Косовски циклус. Тако ће се дијете припремити за нормалан живот у Босни и Херцеговини, пуној Влаха, Турака и Латина старих варалица.

Иако има већ двије године њезин етнички идентитет је још увијек на климавим ногама.

А, ко је за то крив? Па наравно отац, јер купује пиратске ДВД-е.

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog