Branislav Škobo

Кунемо се ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ!

Може ли БиХ због сложености прилика испунити обавезе које је пред њу поставила ЕУ, односно испоштовати их у задатим роковима, како би што прије из статуса потенцијалног кандидата, остварила статус кандидата за чланство и почела преговоре о приступању Европској унији?


Тешко је повјеровати да је то могуће, имајући у виду да поједини домаћи политичари ситуацију у БиХ радикализују увијек када се појави иницијатива за затварање Канцеларије Високог представника у БиХ, односно њена трансформација у Канцеларију Специјалног представника ЕУ.

Тако је у сам систем БиХ још увијек активно укључена Међународна заједница, захваљујући онима који подижу националне тензије да би остварили што бољи изборни резултат и онима који намјерно праве кризу како би преко међународног фактора реализовали оно што су зацртали прије скоро двије деценије.

Свако друштво које није ријешило основни проблем људских права и слобода не може да створи стабилан политички систем. Одсуство демократије, уз присуство политичке подјељености, коју узрокује изборна и вјерска искључивост, може нанијети цјелокупном друштву огромну штету. У таквим случајевима, као приоритет јавља се вјерска или национална идеја те она иде испред демократије и чини значајно супростављање демократије и национализма.

Управо је и један од стубова на којима је заснована Европска унија успостављање демократије, владавине права, људских права и слобода.

Оно што је немогуће прихватити да нам већ годинама лекцију о истој демократији, владавини права и људским правима држе они који су донијели више од 800 одлука, наметнули више од 300 закона и смијенили око 200 лица са јавних функција. Такав однос према једном друштву не може се прихватити као пут ка бољој будућности и европским интеграцијама, зато треба да што прије иду и оставе домаће политичаре да се сами договоре. На основу ставова, које су у претходном периоду заступали представници политичких партија са сједиштем у Сарајеву, није се могло закључити да желе БиХ у Европској унији у саставу као што је потписано у Дејтону.

С друге стране, тешко је пронаћи изјаву у којој се исти ти политичари не залажу за ЕУ и европске интеграције, а мало је оних који искрено раде на испуњавању неопходних услова за сам улазак у чланство ЕУ.

Поставља се питање колико је и након превазилажења тренутне кризе, БиХ спремна да испуни све оно што од ње траже Институције ЕУ?

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog